eur:
393.78
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Három évszám, egy novelláskötet - Sárközi Mátyás új könyve

Három évszámhoz kapcsolódó novellát és egy beszélgetést tartalmaz Sárközi Mátyás író, újságíró „'34, '44, '56 - plusz” című új kötete, amit csütörtökön délután mutatnak be a Litea Könyvszalonban.

„Nagyon kiterjedt családunk van és volt, amiben sok irodalmárt találunk. A nagyanyám, Vészi Margit hozzáment Molnár Ferenchez, a húga pedig már az előző években hozzáment Bíró Lajos íróhoz. Ő politizált is és a Károlyi-kormányban az őszirózsás forradalom után külügyi államtitkár volt. Jött a kommün és Kun Béla, úgyhogy ő jobbnak látta külföldre menni a kis családjával. Elmentek Németországba, azután Olaszországba, végül Angliában kötöttek ki” - idézte fel Sárközi Mátyás.

A három dátum közül az első az „1934” egy novella címe.

„Egy nagyon öreg unokanővérem halála után egy hallatlanul érdekes irodalmi levelezést találtam, és ott volt az ő kis levelezése is. 1934-ben hazatért Magyarországra, és elhatározta, hogy magyar írónő lesz. Írogatta haza a leveleket arról, hogy kikkel találkozott, hogy be fog kapcsolódni a magyar irodalmi életbe. Azután volt egy szerencsétlen ügye egy pasassal, aki rá akart akaszkodni, hogy kikerüljön Angliába. Erről szól a novella, nincs nagyon szép vége. De a levelek olyan érdekesek voltak, hogy azokat szó szerint idézem, míg a személyeket teljesen átírtam” - mesélte az író.

„A '44 is egy családi történetre utal. Egy csillagos házból – ahol a zsidókat a deportálás végett összegyűjtötték – az egyik lány kiszökött éjjel, elkapta egy nyilas patruj. A Duna-partra cipelték, és belelőtték a Dunába. De nem találták el, mert elájult ijedtében, beleszédült a Dunába, a folyón kicsit lejjebb pedig kiúszott. Az ő története a '44-es történet” - folytatta a szerző.

1956-ot pedig egy szerelmi történeten keresztül mutatja be az író, amelyben a történelmi eseményeket is összefoglalta.

„A végén a plusz pedig egy beszélgetés egy újonnan Angliába érkezett vendégmunkással, egy fiatalemberrel, aki Nagyváradról indult el, onnan került Budapestre. Sok mindent próbált, érdekes a története. Kívánunk neki sok szerencsét Angliában. Vagy be tud integrálódni az angol társadalomba, és viszi valamire, vagy pedig egy szép napon fogja magát, és visszatér Budapestre” - mesélte az író.

Sárközi Mátyás „'34, '44, '56 - plusz” című új kötete a Kortárs Kiadó gondozásában jelent meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×