eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Meghalt Andrzej Wajda világhírű lengyel filmrendező

Kilencvenéves korában meghalt Andrzej Wajda - közölte hétfőre virradóra a világhírű lengyel filmrendező környezete és a lengyel sajtó.

Idén március 6-án ünnepelte Lengyelország a lengyel filmművészet élő legendája Andrzej Wajda 90. születésnapját.

Wajda neve világszerte ismert- olvasható a Lengyel Intézet honlapján.

1926-ban születet Suwałkiban. Tanulmányait 20 évesen kezdte meg a krakkói Képzőművészeti Főiskola festő szakán. Három év múltán azonban a mozgókép világa felé fordult, és beiratkozott a legendás Łódzi Filmfőiskolára. 1954-ben debütált mint rendező A mi nemzedékünk című filmmel. Az ezt követő 50 évben olyan világszerte ismert filmsikerek fűződnek nevéhez, mint a Csatorna, a Hamu és gyémánt, Az ígéret földje, A márványember, A vasember, A menyegző, a Wałęsa – A remény embere.

Négy alkalommal jelölték Oscar-díjra a legjobb idegennyelvű film kategóriájában (Az ígéret földje (1974), A wilkói kisasszonyok (1979), A vasember (1981), Katyń (2007)). 2000-ben életművéért Oscar-díjban részesítette az Amerikai Filmakadémia. Filmjeivel több alkalommal aratott jelentős filmes sikereket többek között a Cannes-i Filmfesztiválon, a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, Berlinben és Moszkvában.

Filmtörténeti szempontból művei, látásmódja, filmes nyelve tovább élnek a fiatal filmes nemzedék alkotóinak műveiben. Ebben a témában ajánljuk Szíjártó Imre írását. A cikkben szereplő filmek közül a Vársos 44 című alkotással a tavalyi Lengyel Filmtavasz keretében találkozhatott a magyar közönség a Démon és Test című filmek pedig az idei Lengyel Filmtavasz újdonságai között szerepelnek.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×