eur:
395.91
usd:
366.9
bux:
65670.44
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Murakami Haruki nem akar Nobel-díjat kapni

Murakami Haruki japán bestsellerszerző, aki évek óta az irodalmi Nobel-díj egyik favoritja, úgy véli, hogy számára inkább teher lenne, ha megkapná a nagy presztízsű elismerést.

"Őszintén örülök, ha az olvasók értékelik a könyveimet, de bármilyen jutalom csak teher számomra" - mondta a 67 éves író (Norvég erdő, Kafka a tengerparton) a Der Spiegel német hírmagazinnak. "Nem akarok szobrot kapni" - fűzte hozzá.

A világ legfontosabb irodalmi díjának idei nyertesét előre láthatólag október 13-án hozzák nyilvánosságra. A hagyományoknak megfelelően eredetileg október 6-ra volt várható az irodalmi kategória nyertesének kihirdetése, a díjat odaítélő Svéd Akadémia azonban egy héttel elhalasztotta a bejelentést.

A japán író neve ismét a legesélyesebbek listáján szerepel. Murakami ugyanakkor arról beszélt, hogy igyekszik nem foglalkozni a spekulációkkal.

"A Nobel-díj és én nagyon messze vagyunk egymástól. Ha a világon mindenki azt mondaná, hogy közel vagyok hozzá, akkor sem hinném el" - fogalmazott a szerző.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×