eur:
394.34
usd:
369.64
bux:
65189.79
2024. április 19. péntek Emma

Végső nyughelyére helyezik Gabriel García Márquezt

Végső nyughelyére helyezik vasárnap Gabriel García Márquezt a kolumbiai Cartagena de Indiasban, ahol a két évvel ezelőtt meghalt Nobel-díjas író pályájának első, meghatározó éveit töltötte.

A Száz év magány című regény világhírű szerzőjének hamvait Mexikóból szállították át szülőhazájába és a La Merced nevű régi kolostor udvarán emelt emlékműben helyezik el. A négyzet alapú márványtalapzatot az írót ábrázoló mellszobor fogja lezárni, amelyet García Márquez barátja, Katie Murray brit szobrász készített. A síremléket a család kérésére szűk körben avatják fel.

Gabriel García Márquez 20 éves korában, 1948-ban költözött Cartagena de las Indiasba, ahol újságíróként helyezkedett el az El Universal című helyi lapnál, miközben folytatta jogi tanulmányait, alig 500 méterre a La Merced kolostortól.

A 16. században alapított gyarmati városban játszódik egyik leghíresebb regénye, a Szerelem a kolera idején. Továbbá itt működik az az alapítvány is, amelyet Márquez hozott létre latin-amerikai újságírók képzésére.

A mágikus realizmus legnagyobb mesterének tartott García Márquez munkásságát 1982-ben ismerték el irodalmi Nobel-díjjal, az indoklás szerint "regényeiért és elbeszéléseiért, amelyekben fantasztikum és valóság ötvöződik mesterien, és mert e sajátos képzeletvilágú művek révén ábrázolja földje életét és konfliktusait".

Művei több mint 50 millió példányban keltek el, és legalább 25 nyelvre fordították le.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×