eur:
394.26
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Jön a Hősök napja!

Szabadtéri kiállítás nyílik a Városligetben.

Hősök, honvédek címmel szabadtéri kiállítás nyílik pénteken Budapesten a Városligetben a magyar hősök emlékünnepe alkalmából.

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatalának tájékoztatása szerint a Széchenyi fürdő metrómegálló kijáratánál lévő tárlaton az I. és a II. világháború, az 1956-os forradalom és szabadságharc katonahőseinek, valamint a Magyar Honvédség mai bátor katonáinak kiemelkedő tetteit is bemutatják.

A kiállítás pénteki megnyitóján Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar Főnöke mond beszédet. A városligeti kiállításon május 20. és 30. között várják az érdeklődőket.

A magyar hősök emléknapjának eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza, amely arra kötelezett minden községet, hogy méltó emléket állítson elesett hőseinek. A jogszabály kimondta, hogy megfelelő módon kifejezésre kell juttatni és az utókor számára meg kell örökíteni a nemzet hősi halottainak tiszteletét. 1925. május 1-jén a honvédelmi miniszter hősök emlékünnepe elnevezéssel nemzeti ünneppé nyilvánította május utolsó vasárnapját. Nagyszabású rendezvénysorozat 1944-ben volt utoljára, 1945-ben még megemlékeztek a hősök napjáról, 1946-tól azonban elmaradtak a hivatalos megemlékezések.

Az első és a második világháború hőseiről Magyarországon 1989. május 29-én emlékeztek meg ismét nyilvánosan Szekszárdon. Az első állami rendezvényt 1990-ben tartották meg. A magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló 2001. évi törvény ismét a magyar hősök emlékünnepévé nyilvánította minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×