INFORÁDIÓ 
2020. július 8. szerda
Ellák

ausztrál

térkép

történelem

Többszáz éves Ausztrália-térképet restaurálnak Melbourne-ben

InfoRádió / MTI

Ausztrália egy több mint 350 évvel ezelőtt készült térképének restaurálására készülnek Melbourne-ben.

A több mint másfél méter széles, Archipelagus Orientalis, sive Asiaticus - Keleti vagy ázsiai szigetvilág - elnevezésű falitérképet 1663-ban készítette a Holland Kelet-indiai Társaság térképésze, Joan Blaeu - írja az abc.net.

"Ez volt az első, nyilvánosan nyomtatott térkép, amelyen a Holland Kelet-indiai Társaság Új-Hollandiára (Ausztrália), Új-Zélandra és Tasmaniára vonatkozó összes akkori információja felkerült" - mondta Libby Melzer, a dokumentum helyreállítását végző Melbourne-i Egyetem szakértője.

A térképet Svédországban őrizték egészen 2010-ig, majd három évvel később az Ausztrál Nemzeti Könyvtár tulajdonába került. A várhatóan hat hónapot igénylő helyreállítási munkálatokat a Melbourne-i Egyetem három szakértője végzi.

"A térkép rendkívül rossz állapotban van, aminek az az oka, hogy ez egy falitérkép" - mondta Melzer. A szakember szerint a térképet fénymázzal kezelték, és ki volt téve a levegő, valamint az emberi érintés hatásainak, továbbá a partvonal kihangsúlyozásához használt zöldfestékanyag több helyen is szétmarta a papírt.

A térkép eredetileg fekete színű volt, majd később áthúzták az összes partvonalat; a lakk pedig aktiválta a zöldesítéshez használt réz-acetátot, amely idővel átrágta magát a papíron.

A térképből mindössze három másik példány létezik, amelyeket hatalmas atlaszokban őriznek. A legismertebbet közülük a British Library gyűjteményében lévő Klencke Atlas rejti.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018