eur:
389.45
usd:
363.42
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Budapest 100 – idén a Nagykörutat ismerheti meg

Budapest 100 – idén a Nagykörutat ismerheti meg

A Budapest 100 urbanisztikai, építészeti, közösségépítő programjai a hétvégén a 120 éves Nagykörutat ünneplik. Ennek kapcsán retrospektív beszélgetések, háztörténeti kiállítások, kóstolók és koncertek várják az érdeklődőket – mondta az InfoRádiónak Libárdi Julianna, a Budapest 100 programkoordinátora.

„Idén a százéves tematikát átváltottuk egy lokalitásalapú tematikára, a Nagykörutat választottuk, amely idén ünnepi a 120. évfordulóját” - közölte a szervező.

A váltásnak több oka is volt – mondta. „Egyrészt a világháború miatt száz évvel ezelőtt nem épült annyi épület, hogy egy akkora anyaggal tudjunk dolgozni, mint az előző években. Ezért szerettünk volna témát váltani.”

„Ráadásul a program szempontjából is jó lehetőség, hogy új megközelítésből foglalkozhatunk a várossal és a lakóival. Hiszen az új témával, a Nagykörút adta lehetőségekkel most már egy városszerkezeti résszel tudunk foglalkozni, és ezt egyben tudjuk vizsgálni, így jelentősebb szakmai vonalat tudunk belevinni a programunkba” - indokolta Libárdi Julianna.

Budapest 100 – idén a Nagykörutat ismerheti meg

Elmondta, hogy a hétvégén többek között lesz egy retrospektív beszélgetés a New York palotában, ami a Nagykörút múltjával foglalkozik, közlekedés, kultúrtörténet, építészettörténeti megközelítésből. Lesz egy másik beszélgetés is, amiben volt főépítészek és az urbanisztikával foglalkozó szakértők beszélgetnek a Nagykörút városépítészeti szerepéről.

Budapest 100 – idén a Nagykörutat ismerheti meg

„Ezen kívül szociológiai szempontból is igyekszünk megvizsgálni azt, hogy kik használják a Nagykörutat, hogy kik lakják, kik bérlik, kik vezetnek ott üzleteket. Emellett pedig foglalkoznánk egy kicsi a Nagykörút jövőjével is. Azt vizsgáljuk, hogyan lehetne ideálisabb mind közlekedés szempontjából, mind a zöldítés szempontjából hogyan lehetne élhetőbb ez a területe a városnak. Lesz egy kültéri programunk is idén először a Rákóczi téren, ahol az önkénteseink tartanak majd urbanisztikai témájú workshopokat” - részletezte a Budapest 100 programkoordinátora.

„Idén egy nagyon alapos kutatásnak köszönhetően – amit novemberben kezdtek meg az önkénteseink – a hétvégén háztörténeti kiállítások és séták lesznek, valamint felolvasó estek, koncertek, illetve a Játékszín és a Víg színház pedig vezetett sétákat tart az épületeken belül, és több szállodában – a Nemzeti Szállóban, a Corinthiában és a Béke Szállóban – is lesznek hasonló épületbejárások” - folytatta a programok sorát Libárdi Julianna.Emellett háztörténeti kiállítások, kóstolók, koncertek, de nyomozós játék is jóga is várja az érdeklődőket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×