INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 19. hétfő
Huba

hírek

inforádió

kultúra

eszenyi enikő

vígszínház

színház

A klímaváltozásról szól az új Eszenyi-darab

Infostart / InfoRádió

Egy elismert klímakutató és három lányának családi drámáján keresztül foglalkozik a klímaváltozás kérdésével Mike Bartlett kortárs angol szerző Földrengés Londonban című darabja, amit a héten mutat be a Vígszínház. A Bata Éva, Járó Zsuzsa, Szilágyi Csenge és Lukács Sándor főszereplésével készült előadásról Eszenyi Enikő rendező beszélt az InfoRádiónak.

„A globális felmelegedés olyan általános probléma, amiről mindenképpen beszélni kell. Különböző vélemények hangzanak el vele kapcsolatban, de hogy nem jó dolog, az biztos. Úgy éreztem, rendkívül érdekes kérdés, hogy a társadalmi változások, az emberi kapcsolatok milyen hatással lehetnek a felmelegedésre” - mondta Eszenyi Enikő rendező az InfoRádiónak.

A klímaváltozásról szól az új Eszenyi-darab

Hozzátette: minden egyes ember tehet ezért, akár a körülötte lévő emberi kapcsolatokon keresztül, akár a magánéletében, akár a munkahelyén, és ez talán segíthet, hogy ne történjen óriási katasztrófa.

„A darabban három nővér története áll, akik napjaink Londonjában élnek. Három különböző karakterről és nőtípusról van szó. Egyikük miniszter, aki közfeladatokat lát el és sok ember sorsáról dönt, de a magánélete romokban hever. A másik fiatal egyetemista, aki nem találja a helyét és nem tudja, milyen úton induljon el. A harmadik pedig egy gyermeket váró tanárnő, aki egy kicsi lakásban él a férjével és nem tud egyről a kettőre jutni” - számolt be az előadás szereplőiről a rendező.

Mint mondta, három olyan nőtípusról van szó, akikben sokan magunkra ismerünk és a helyzetük fontos kérdéseket vet fel. Az előadás sok vizuális elemet használ, fontos szerepet kaptak a különböző vetítések.

„Ezen a módszeren már hosszú évek óta kísérletezem és sok segítséget kaptam a munkához. Orosz díszlettervezőm van, akivel Szentpétervárott ismerkedtem meg, és aki betonfalakból csodálatos teret hozott létre, Juhász András pedig nagyszerű videókkal és felvételekkel segíti a teret. A Vígszínház forgószínpada alatt kiépítettünk egy helyszínt, a színházi folyosót átalakítottuk kórházzá, egy öltözőt pedig különböző helyszínekké, ahová kirohangálnak a színészek és a jeleneteket élőben játsszák el, bár a nézők úgy élik meg, mintha mozifilm lenne. Több vetítőt és felületet használunk.

Eszenyi Enikő elmondta: annak az útját keresi, hogy ezt a fajta művészeti ágat hogyan tudná beépíteni egy előadásba, hogy az segítse a színészeket és a látványt is, és még mélyebb dimenzióba repítse el a nézőket.

„Nagyon jó volt a fiatal kollégákkal dolgozni, a darab tele van táncokkal, nagyszerű világhírű zenékkel. Izgalmas, különleges munka. Nagyon várom, hogyan viszonyulnak a nézők ehhez a rendkívül összetett vizuális koncepcióhoz és milyen érzéseket ébreszt bennük a darab” - fogalmazott Eszenyi Enikő az InfoRádiónak.

Kapcsolódó hang

A klímaváltozásról szól az új Eszenyi-darab
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018