eur:
390.32
usd:
365.43
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Januárban ingyenesen látogatható a megújult a szegedi dóm

Próbaüzem keretében díjmentesen látogatható szerdától a megújult a szegedi dóm - tájékoztatott a szeged-csanádi katolikus egyházmegye sajtófőnöke.

Szeberényi Klára közölte, Szeged több mint kétmilliárd forintból felújított, meghatározó műemléke technikai és építészeti szempontból kész az érdeklődők fogadására. A következő lépés a székesegyház előlépcsője alatt kialakított látogatóközpont kapacitásainak felmérése.

A január végéig tartó próbaüzem alatt csak az épület bizonyos részei nyílnak meg a vendégek előtt: bejárható lesz az előlépcső, a liturgikus tér, továbbá megtekinthető az altemplomban az egyházmegyei gyűjteményből kialakított állandó kiállítás, és a vendégek megismerkedhetnek Szeged régmúltjával, valamint a Dóm építéstörténetével is.

A dóm liturgikus tere - a székesegyház nyitva tartása alatt - a próbaüzem után is díjmentesen látogatható lesz.

A szegedi városatyák a települést romba döntő 1879-es árvíz után tettek fogadalmat egy nagy templom építésére. A Dóm első terveit Schulek Frigyes készítette el, majd Foerk Ernő átdolgozott elképzelései alapján 1913-ban kezdődtek el a munkálatok. Az ünnepélyes alapkőletételt 1914. június 21-én tartották, de az építkezés az első világháború kitörése után megszakadt. Az 1923-ban folytatódó kivitelezés után az ünnepélyes felszentelés 1930. október 24-én volt Horthy Miklós kormányzó és Klebelsberg Kunó kultuszminiszter jelenlétében.

A 2014 júniusában elkezdett, kétmilliárd forintos, döntően európai uniós támogatásból megvalósult munkálatok eredményeként megújult a templom és környezete, a székesegyház altemplomában kulturális és közösségi rendezvények befogadására alkalmas tereket, az előlépcső alatt látogatóközpontot alakítottak ki. Kijavították a templom külső és belső sérüléseit, úgy, hogy az épület megjelenése ne változzon.

A belső térben a szentély baldachinja bekerült a kupola alá, így a hívők szentmise idején körbevehetik a szertartást végző papot, és az is lehetővé válik, hogy a szertartások közötti időszakban jobban elkülönüljön egymástól a turisták által látogatott profán és a hívők elvonulását szolgáló szakrális tér.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

A magyarországi egészségügyi intézményekben az állam külön csapatokat küldött ellenőrzésre, hogy vizsgálják a dolgozók és a betegek jelenlétét. Az információk szerint azonban nem csak komoly szabálytalanságokért osztogattak büntetéseket, hanem banálisabb esetekben is. Az ellenőrzések április utolsó napjaiban kezdődtek el, bejelentés nélkül jelentek meg az ellenőrök az állami kórházakban. A kórházakban gyakorlatilag razziáznak az ellenőrök, belépéskor a portán elkérik a bejelentkezéseket, majd egyesével ellenőrzik a kórházi osztályok munkáját – számolt be a hvg.hu.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×