eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nyerhet-e Oscar-díjat a Saul fia?

Nyerhet-e Oscar-díjat Nemes Jeles László filmje, a Saul fia? Biztos befutónak nevezte a filmet a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Libor Anita, az Index kulturális rovatvezetője.

Magyarország a legjobb idegen nyelvű film díjára jelölte, a nemzetközi forgalmazója pedig egyenesen a legjobb film megmérettetésében is elindította Nemes Jeles László Saul fia című alkotását az Oscar-díj versenyben.

Libor Anita, az Index kulturális rovatvezetője úgy látja, a legjobb idegen nyelvű film díjára kiemelkedő esélye van az alkotásnak.

"Biztos befutónak tűnik a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Májusban nyert meg ez a film a Cannes-i filmfesztivál nagydíját, és az azóta eltelt idő csak a filmnek dolgozott. Már Cannes-ban leigazolta a Sony Pictures Classics a Saul fiát, vagyis ők a film nemzetközi forgalmazói - ez szintén nagyon jó ómen az Oscar-jelölésekért folyó harcban" - mondta.

Hozzátette: szintén nagyon fontos, hogy szinte folyamatosan lehet hallani a filmről, ráadásul folyamatosan nagyon jókat. Ezért a filmakadémiai tagok tűkön ülnek, hogy végre láthassák a filmet. Biztos, hogy ez nagyon fontos szerepet fog játszani abban, hogy a film el fog jutni - nagy valószínűséggel - a legjobb idegen nyelvű kategória legjobb ötven jelöltjéig.

Libor Anita úgy fogalmazott, a legjobb filmnek járó Oscar-díjra való jelölés zsákbamacska.

"Az, hogy egy kelet-európai filmnek mekkora esélye van arra, hogy a legjobb filmek közé bekerüljön, tény, hogy erre nagyon ritkán van példa. Haneke francia nyelvű filmjével, a Szerelemmel sikerült egyszerre bekerülni az öt legjobb idegen nyelvű film közé, és a legjobb filmes listára is, valamint rendezői és színészi díjakra is jelölték. Vagyis nem lenne példa nélküli, ha egy film egyszerre tudna a legjobb idegen nyelvű mezőnyben, és a legjobb filmek között is versenyezni - latolgatta Libor Anita.

De azért azt tudjuk, hogy az amerikai stúdiók mekkora hajrában vannak, hogy a rengeteg pénzből készült filmjeiket ide eljuttassák. Hogy ebből egy helyet felajánljanak egy olyan filmnek, ami egy másik kategóriában bekerült a szelekcióba, zsákbamacska. A matematikai esélye megvan - véli az Index kulturális rovatvezetője.

Az Amerikai Filmakadémia december közepe táján hirdeti ki, hogy mely filmek kerülnek be az öt legjobb közé a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Később, januárban pedig fény derül arra, hogy a legjobb kilenc film közé bekerül-e a Saul fia az Oscar versenyben.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×