eur:
394.46
usd:
370.24
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Proust híres süteménye eredetileg pirítós vagy kétszersült volt

Eredetileg pirítós vagy kétszersült lehetett Marcel Proust híres süteménye, a madeleine nevű keksz - derül ki Az eltűnt idő nyomában című regényhez írt kéziratos vázlatokból, amelyek első ízben jelennek meg nyomtatásban Franciaországban csütörtökön.

A regény 1907-ben született egyik első vázlatában Proust meghatottan emlékszik vissza a mézes pirítós ízére. Egy későbbi verzióban a pirítóst kétszersült váltotta fel, míg végül a harmadik változatban emlékszik vissza arra a madeleine kekszre, amellyel a nagynénje megkínálta.

A három kéziratos változatot három Moleskine-füzetben jelenteti meg a Saint-Peres párizsi kiadó.

"Ez az epizód Az eltűnt idő nyomában titkos motorja" - vélte a kiadó. "A három kiadatlan füzet révén helyreállítható a prousti univerzum emblematikus pillanatának irodalmi családfája" - tette hozzá.

Az eltűnt idő nyomában több ezer oldalához hasonlóan a 268 oldalas piszkozat is hemzseg az áthúzásoktól és a jegyzetektől, nyomon követhetők benne a 20. század egyik legnagyobb francia írójának útkeresései.

Proust madeleine-je közhely lett a francia nyelvben: az emlékek felidézési mechanizmusát kiváltó érzékelés megnevezésére használják.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×