eur:
389.52
usd:
362.64
bux:
67979.04
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Filmfesztivál kezdődött egy olyan országban, ahol nincsenek mozik

Több mint 60 alkotást, közöttük rövidfilmeket mutatnak be a Szaúd-Arábia keleti részén fekvő Dammamban pénteken kezdődött filmfesztiválon.

Szaúd-Arábiában nincsenek mozik, mégis immár a második fesztivált rendezik az országban: az Arany Pálmát a játékfilmek, dokumentumfilmek és diák filmesek kategóriájában ítélik oda.

A filmfesztivál záróünnepségének fényét több arab ország televíziós és filmes társadalmának kiemelkedő személyiségei emelik - mondta el az AFP francia hírügynökségnek Ahmed al-Mulla, a fesztivál igazgatója.

A vahhábita királyságban az iszlám szigorúbb változatát gyakorolják, amely tiltja a mozit és az alkohol fogyasztását, Mullának azonban hét év alatt immár második alkalommal sikerült megszerveznie a fesztivált, arra hivatkozva, hogy a filmek az "élet szeretetét" dicsőítik.

Míg egyesek amiatt bírálják a filmművészetet, hogy "tönkreteheti a lelkeket", Abdalláh al-Ejaf szaúdi rendező szerint a fesztivál hozzájárul a királyságról alkotott kedvező kép kialakításához. "Úgy vélem, szép kultúránk van, amelyet feltárhatunk a világ előtt" - hangsúlyozta a rendező, aki egyben a zsűri elnöke is.

Az öt napig tartó fesztiválon vetített dokumentumfilmek egyike a Fejszál al-Otaibi rendezte Nagy esküvő, amelyet egy Comore-szigeteki kéthetes lakodalomról forgattak.

A résztvevők többsége 25 évesnél fiatalabb. A fesztivál keretében forgatókönyvírói, zenei és rendezői műhelyek is működnek, a térség filmes szakemberei pedig előadásokat tartanak.

A meghívottak között van a külföldön élő Haifaa al-Manszúr, az első szaúdi rendezőnő is, bár a részvételét még nem erősítették meg. Wadjda című filmje képviselte elsőként az országot a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában az Oscar-díjért folyó versenyben. A számos fesztiválon sikerrel bemutatott alkotás egy kislány történetét meséli el, aki kerékpárról álmodik egy olyan országban, amely tiltja a koedukációt és korlátozza a nők jogait.

Mozik nélkül nehéz filmeket vetíteni nyilvánosan Szaúd-Arábiában, de sok alkotás a YouTube videomegosztó portálon terjed - mondta el az igazgató. Magánvetítéseket is szervezhetnek.

Az igazgató elmondta, hogy az idei fesztivált egy önkéntesekből álló civil szervezet, a Társaság a Kultúráért és a Művészetért szervezte, szponzorok és partnerek támogatták. A vetítéseket a szervezet székházában tartják.

A fesztiválon 34 forgatókönyv is versenyben van az Arany Pálmáért. A nyerteseket 180 ezer riállal (13 millió forinttal) támogatják filmjük megvalósításában.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×