INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Meghalt Mickey Rooney

InfoRádió / MTI
Elhunyt Mickey Rooney, a leghosszabb karriert befutó amerikai színész, pályafutása több mint 80 éven át tartott.

Rooney régóta betegeskedett. 93 éves korában szombaton érte a halál hollywoodi otthonában - jelentették amerikai hírportálok.

A magyar nézők utoljára az Éjszaka a múzeumban című filmben láthatták, az apró termetű, idős őrt, Gust játszotta. Csillaga legfényesebben az 1930-as, 1940-es években ragyogott, amikor Andy Hardyt, a tipikus amerikai tinédzsert alakította mintegy húsz filmben.

A színész Joseph Yule néven született 1920. szeptember 23-án, szülei vándor komédiások voltak, és már kétévesen a színpadra vitték fiúkat. 1927-ben játszott először filmben, és ő volt az első gyermeksztárok egyike.

A munkát haláláig nem hagyta abba. "Mindig azt mondom, ne menj nyugdíjba,... ihless. Sok a tennivaló" - hangoztatta egy 2008-ban adott interjújában.

Összesen 340 produkcióban láthatták a mozi- és tévénézők, az imdb.com filmes portál szerint még idén is folynak három olyan film munkálatai, amelyekben Rooney szerepelt.

Korszakos dívákkal játszott együtt: az 1939-ben bemutatott Nem gyerekjáték című filmben Judy Garlanddal, A nagy derbyben (1944) Elizabeth Taylorral, az Álom luxuskvitelben című filmben (1961-ben) Audrey Hepburnnel.

Nyolcszor házasodott, első felesége az 1942-ben a filmvásznon éppen feltűnt későbbi csillag, Ava Gardner volt. Rooney-nak hét fia és négy lánya született.

A címlapról ajánljuk