eur:
389.5
usd:
363.05
bux:
68240.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Õsztől 15 premier az Operaházban

A Magyar Állami Operaház következő, 2013/2014-es szezonjában 15 bemutatót tartanak, emellett 40 repertoár előadásra válthatnak jegyet a nézők - hangzott el a dalszínház keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Héja Domonkos főzeneigazgató elmondta, hogy az Erkel Színház első premierje október 6-án Kodály Háry Jánosa lesz. A daljáték főszerepében hárman is bemutatkoznak: az obsitos kosztümjében Haja Zsolt, Szegedi Csaba és Nagy Zoltán látható. Vidnyánszky Attila korábbi debreceni rendezése elevenedik meg a színpadon, a koreográfus Gemza Péter.

Az Operaházban szeptember 21-én Verdi születésének 200. évfordulója alkalmából a Falstaffot mutatják be Alexandru Agachéval a címszerepben, a francia Arnaud Bernard rendezésében.

Ókovács Szilveszter főigazgató kiemelte: a 431 nagytermi előadás mellett 19 kamaraopera produkciót terveznek a következő évadra. A Háry-premier után hivatalosan november 7-én, a Magyar Opera Napján egy nagyszabású Erkel-gálával nyílik meg az Erkel Színház. Egy héttel később arra a jeles napra emlékeznek - 1914. január elsejére -, amikor az egykori Városi, ma Erkel Színházban Bayreuth-on kívül a világon először szólalhatott meg a 200 éve született Richard Wagner utolsó operája, a Parsifal.

A Verdi-bicentenárium fontos eseménye novemberben a Verdi-Schiller trilógia, amely a német költő librettóira írt három zenedrámát vonultatja fel a Kolozsvári Állami Magyar Operával együttműködésben, Selmeczi György karmester művészeti vezetésével. Ritkaságok hangzanak el: a Giovanna d'Arco, A haramiák és a Luisa Miller - részletezte a főzeneigazgató.

Selmeczi György ebben az évadban szerzőként is színre lép, 2014 januárjában lesz az Ybl-palotában a Spiritiszták ősbemutatójára. A Wagner-évforduló alkalmából októberben felújítják a Tannhäusert, az Operaházban tisztelegnek a 100 éve született brit zeneszerző, Benjamin Britten előtt, előadják Háborús requiemjét, előtte kamaraműveiből játszanak egy válogatást a Székely Bertalan teremben.

Az évfordulók számát gyarapítja 2014-ben, hogy 150 éve született Richard Strauss. Az alkalomból Májusünnep címen a teljes Strauss-repertoárt előadják, beleértve az opusz magnumot, Az árnyék nélküli asszonyt, amelynek premierje május végén lesz. A barokk repertoár is új művel gazdagodik, Gluck Iphigenia Tauriszban című műve Richard Strauss hangszerelésében zárja a következő évadot a dalszínházban.

Az Erkel Színházban 2014 áprilisában Szinetár Miklós viszi színre Mozart népszerű művét, A varázsfuvolát, ugyanitt májustól a gyerekeknek készülő verzió Parázsfuvolácska címmel hallható.

Pártay Lilla új baletten dolgozik - árulta el Solymosi Tamás balettigazgató. Dallos Sándor Munkácsy-regényét dolgozza az Operaház színpadára a koreográfus, szintén Aranyecset címmel. Újdonság lesz az Erkel Színházban a Etűd, majd A víg özvegy táncváltozata, és a klasszikus La Sylphide is. Elindul a Gördülő Opera sorozat, Káel Csaba rendezésében Donizetti Don Pasqualéjának utazó verziója fogja járni az országot.

Videoüzenetben méltatta a két színházban színre kerülő összesen 630 programot Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, és levetítették az intézmény most elkészült első 30 másodperces imázsfilmjét.

A tájékoztatón bemutatták a Budapesti Filharmóniai Társaság új elnök-karnagyát, a világszerte ismert Pinchas Steinberget, akire nemcsak koncert-, hanem operakarmesterként is számítanak. Sternberg elmondta: nagy lehetőséget lát az együttesben, és hogy ez realizálódjon, sokat kell dolgozniuk.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×