eur:
388.83
usd:
361.96
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Megkezdődött a pamplonai bikafuttatás

Megkezdődött pénteken Spanyolországban a pamplonai bikafuttatás, a San Fermín-ünnep, amelyre idén is legkevesebb egymillió turistát várnak, a legbátrabbak pedig a bikák előtt rohanva tehetik próbára magukat szombattól kilenc napon át.

Navarra tartomány székhelye pénteken visszafojtott lélegzettel várta, hogy elkezdődjön San Fermín ünnepe, amelyet hagyományosan a város polgármestere nyitja meg az "Éljen San Fermín!" felkiáltással a fehérbe és pirosba öltözött emberek tengere előtt. A mondat spanyol és baszk nyelven is elhangzik.

A kilencnapos fesztivál július 14-ig tart. Ilyenkor spanyol és külföldi turisták özönlik el a 200 ezer lakosú Pamplonát, a városnak évente 75 millió eurós bevétele származik az ünnepből. Az eseményt Ernest Hemingway Nobel-díjas író tette világhírűvé. Az író - San Fermín ünnepének nagy rajongója - 1923-ban járt először a bikafuttatáson, élményeiről előbb a Toronto Post című lap hasábjain, majd a Fiesta című 1926-os művében írt.

Azóta mások közt franciák, amerikaiak, britek, ausztrálok és új-zélandiak tették próbára szerencséjüket a bikafuttatáson, amely minden reggel 8 órakor kezdődik. A macskaköves szűk utcákon 848,6 métert kell megtenniük az aréna felé hajtott bikák előtt a bátor próbálkozóknak. A cél, hogy a résztvevők a lehető legközelebb kerüljenek a bikákhoz, anélkül hogy megsérülnének.

Egy-egy menet hozzávetőleg négy percig tart, és 2000-3500 futó kísérti meg a sorsot. Évente rendszerint 200-300 sérülést számlálnak, ezek három százaléka súlyos. 1911 óta 15 halottja volt a bikafuttatásnak, legutóbb 2009-ben halt meg egy 27 éves spanyol férfi.

Idén a fesztiválra rányomja bélyegét a gazdasági válság, amely különösen súlyosan érinti Spanyolországot. San Fermín ünnepét a tavalyi költségvetéshez képest 8 százalékkal kevesebb pénzből, 2,4 millió euróból rendezik meg. Látványosságban és programokban azonban így sem lesz hiány, a fesztivált összesen 431 program kíséri a pamplonai utcákon. Tizenhat év után visszatér a programba a Riau-Riau felvonulás. A 431 esemény közül 305 zenei, így esténként is lesz miből válogatniuk a látogatóknak, akiket kiállításokkal és gyermekprogramokkal is várnak. A fesztiválról hozzávetőleg 2500 újságíró tudósít.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×