eur:
388.6
usd:
360.94
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Gloviczki: heteken belül módosíthatják a köznevelési törvényt

Heteken belül megtörténhet a köznevelési törvény módosítása, azt még az Országgyűlés jelenlegi ülésszaka alatt benyújtják - mondta Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár.

A helyettes államtitkár sajtótájékoztatón jelezte, a módosítások semmilyen korábban vitatott pedagógiai iskolaműködtetési kérdést nem érintenek.

Hozzátette: olyan módosításokról van szó, amelyek a költségvetési tervezéshez, az önkormányzati és közigazgatási rendszer átalakításához kapcsolódnak és nem oktatásszakmai kérdésekhez.

Példaként említette, hogy a járások megjelenése, az önkormányzatok központi költségvetési finanszírozásának megváltozása olyan változásokat hoz, amelyeknek hatása van a közoktatásra, köznevelésre.

Gloviczki Zoltán szerint a pénteken záruló tanév izgalmas, küzdelmes és példátlanul sikeres volt. Az eredményeket sorolva az oktatási törvények elfogadása mellett az új Nemzeti alaptantervet említette.

Mint elmondta: dolgoznak a törvényekhez kapcsolódó végrehajtási rendeleteken és kerettanterveken. Megalapozott, komoly készülődés indul 2013 szeptemberére, amikor az új kerettantervek alapján és a megújult tankönyvekből kezdődhet majd az oktatás.

A kiosztott háttéranyag szerint az általános iskolákban 747.547 diáknak, középfokú képzésben 428.291 nappali tagozatos diáknak, valamint 157.856 pedagógusnak kezdődik meg péntektől a 11 hetes nyári szünet.

Összehasonlításul közölték: a tanítási idő Németországban negyven hét, míg Hollandiában és Dániában 41-41 hétig kell iskolába járni. Magyarország 37 héttel az európai átlaghoz tartozik.

Linczmayer Szilvia, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivője azt mondta: tájékoztatót állítottak össze a diákmunka alapvető szabályairól, és a füzetet eljuttatták az összes oktatási intézménybe.

A kiadvány - amely elérhető a www.nav.gov.hu oldalon is - a kötelezettségek mellett tartalmazza a diákok jogait, és segítséget nyújt a megfelelő munkatípus kiválasztásához.

Megjegyezte: a rendelkezésre álló adataik alapján iskolaszövetkezeteknél mintegy 200 ezer diák vállal munkát, ez azonban töredéke azoknak, akik nyáron valóban dolgozni fognak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×