eur:
389.16
usd:
361.6
bux:
68581.79
2024. május 7. kedd Gizella

Könyvhét: 333 újdonság az idén

A csütörtökön kezdődő 83. Ünnepi Könyvhéten 98 kiadó összesen 333 újdonságával találkozhatnak az olvasók, a hétfőig tartó seregszemlén 250 hazai és határon túli könyves cég mintegy 150 pavilonban mutatja be kiadványait a fővárosban.

Az eseményt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója, Zentai Péter László az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón elmondta: a könyvhetet az idén Ferdinandy György író nyitja meg csütörtök délután négy órakor.

Felidézte, hogy a megnyitót hagyományosan egyik évben egy határon túli, a következőben pedig egy hazai alkotó tartja. A könyvünnep a Katasztrófavédelem Központi Zenekara díszegyenruhás felvonulásával kezdődik, a megnyitót követően pedig átadják a magyar könyvszakma legjelentősebb elismeréseit, a Szép Magyar Könyv díjakat - ismertette a nyitónap programjait az igazgató.

Zentai Péter László emlékeztetett: a rendezvény ötlete Supka Géza régésztől, művészettörténésztől, írótól származik, a könyvhét tervezetét 1927-ben a magyar könyvszakma érdekvédelmi szervezetének lillafüredi közgyűlésén nyújtotta be.

"Örömmel jelenthetem be, hogy esztendőről esztendőre közelebb kerülünk ahhoz az elképzeléshez, hogy az Ünnepi Könyvhét valóban az egész anyanyelvi területre kiterjedjen" - fogalmazott az igazgató, megemlítve, hogy a budapesti könyves seregszemléhez eddig mintegy 60 vidéki település csatlakozott, Kolozsváron pedig már másodszorra rendezik meg a könyvhetet.

Megjegyezte: az idén egy héttel későbbre került a rendezvény időpontja, reményeik szerint így az időjárás is kegyesebb lesz a seregszemléhez. Zentai Péter László kiemelte: a Vörösmarty téren az idén is két nagyszínpadot állítanak fel, szombaton pedig megrendezik a Könyvek éjszakáját, amelyen utcabál és játékos, jó hangulatú programok várják az olvasókat.

A sajtótájékoztatón megjelent Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is, aki arról számolt be: kezdeményezték, hogy 2013-ban, amikor a város Szent István halálának 975. évfordulóját és az utolsó székesfehérvári országgyűlés 75. évfordulóját fogja ünnepelni, tartsák a 84. Ünnepi Könyvhét országos megnyitóját a hajdani királyi székhelyen. Zentai Péter László közölte: a könyvhét alatt összeül az MKKE elnöksége és megvitatja a kérdést.

Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×