INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Elhunyt Eugene Polley, a távirányító atyja

InfoRádió / MTI
Elhunyt 96 évesen az első vezeték nélküli távirányító atyja, az amerikai Eugene Polley, aki nélkül nem lennének kényelmes tévénézős esték.

A feltaláló még vasárnap halt meg egy kórházban Chicago közelében - tudatta egykori munkaadója, a Zenith elektronikai vállalat.

Polley fejlesztése, a Flash-Matic első pillantásra sokkal inkább hasonlított egy kerti permetezőre, mint távirányítóra, a kis szerkezet mégis óriási siker lett 1955-ös bemutatkozásakor. Attól kezdve senkinek sem kellett felállnia a fotelből, ha csatornát akart váltani. Eugene Polley munkatársával, Robert Adlerrel 1997-ben Emmy-díjat, a televíziós műfaj Oscarjaként ismert elismerést kapott találmányáért.

A szakember 47 éves pályafutása során összesen 18 szabadalmat jelentett be, dolgozott az autórádió és a DVD, illetve a Blue-ray előfutáraként emlegetett videolemez fejlesztésén. Legfontosabb munkája azonban a Flash-Matic maradt. Az eszközzel csatornát lehetett váltani, valamint be és ki lehetett kapcsolni a tévékészüléket, de sokkal többre nem volt alkalmas. Akkoriban nem is volt nagyobb szükség ennél többre, mert alig 3-4 csatorna volt.

Polley távirányítója fénysugárral működött, a későbbi fejlesztések már ultrahanggal. A manapság használatos készülékek pedig infravörössel.

A címlapról ajánljuk