INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Lehetetlen küldetésre vállalkozik Hollywood

InfoRádió / MTI
Hollywood "lehetetlen küldetésre", a William Faulkner amerikai író műveiben áramló tudatfolyam megfilmesítésére készül.

Faulkner híres volt kísérleti irodalmi stílusáról, jellemzően sokféle nézőpont és a szereplők belső monológjai jelennek meg regényeiben. A korábbi filmes próbálkozások rendezőit is nehéz feladat elé állította a művek adaptálása - írta a The Daily Telegraph online cikke.

A Nobel-díjas író 19 regényének és 125 novellájának megfilmesítési jogát David Milch, a New York rendőrei című televíziós krimisorozat társalkotója vásárolta meg a közelmúltban. A tervek szerint egyes művek feldolgozását az HBO kábelcsatorna vetíti majd.

Faulkner 1897-ben született Mississippiben, munkái zöme a térség egy kitalált régiójában, Yoknapatawpha megyében játszódik. A hang és a téboly című 1929-es regényében egy egykor befolyásos déli család hanyatlását mutatja be az eseményeket párhuzamosan négy különböző perspektívából szemlélve, és néha zavarba ejtő visszaemlékezésekkel megtűzdelve.

Egy évvel később született Míg fekszem kiterítve című művében tizenöt különböző szereplőt tesz meg mesélőnek. Az egyik fejezet Az anyám egy hal címet kapta.

Milch elmondta, hogy elsődleges feladatának tekinti a művek "szolgálatát", ezért a legjobb forgatókönyvírókkal és filmesekkel akar dolgozni az adaptációkon.

A hang és a téboly 1959-es filmváltozata igen kevés hasonlóságot mutatott irodalmi forrásához - emlékeztetett a telegraph.co.uk.

Idén egyébként a színész James Franco is bejelentette, hogy filmet akar forgatni a Míg fekszem kiterítve című regényből.

A címlapról ajánljuk