eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Megnyitják Anne Frank egykori otthonát

Egy napra megnyitják az érdeklődők előtt azt az amszterdami lakást, ahol a holokauszt áldozatává vált Anne Frank élt szüleivel, mielőtt el kellett volna rejtőzniük a náci megszállók elől.

A lakás tulajdonosa, az Ymere társaság csütörtökön jelentette be, hogy december 10-én legfeljebb háromszáz látogatónak lehetővé teszi a lakás megtekintését. A társaság 2004-ben vásárolta meg az Amszterdam déli részén fekvő, Merwedeplein utcai apartmant, ahol Anne Frank, a holokauszt idején írt naplójával világhírűvé vált zsidó kamaszlány élt 1933 és 1942 között. A lakást az Anne Frank Alapítvány segítségével teljesen helyreállították, és most "ugyanazt a hangulatot tükrözi, amelyet a Frank család hagyott maga mögött" - fogalmaztak közleményükben a szervezők.

A lakást máskülönben egy holland alapítvány használja a hazájukban nézeteik miatt elnyomott külföldi írók elhelyezésére.

A Frank család a lakásból elköltözve egy kisebb lakásban rejtőzködött, ott írta Anne a halála után kiadott napló legnagyobb részét, amely a zsidó holokauszt szimbólumává vált.

Anne Frankot és családját két évi bujkálás után fogták el a nácik. A lány 1945-ben egy német koncentrációs táborban halt meg.

A látogatók a lakás szomszédságában működő könyvesboltban vásárolhatnak 7,5 euróért belépőjegyet. A szervezők elsősorban a környékbeli érdeklődőkre számítanak.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×