eur:
389.58
usd:
363.24
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Európa Filmdíj: három jelölés Tarr Béla filmjének

Az Európai Filmakadémia (EFA) szombaton Sevillában nyilvánosságra hozta 2011-es díjaira jelöltjeinek listáját: Tarr Béla A torinói ló című filmjét a 2500 EFA-tag a legjobb rendező, a legjobb operatőr és a legjobb zeneszerző kategóriában is jelölte az Európa Filmdíjra.

Tarr Bélát a legjobb rendezőt, Fred Kelement a legjobb operatőrt, Víg Mihályt pedig a legjobb zeneszerzőt megillető Európa Filmdíjra jelölték az akadémia tagjai A torinói ló című alkotásért - tájékoztatta a Magyar Filmunió szombaton az MTI-t.

Magyar filmet még nem jelöltek ilyen sok kategóriában Európai Filmdíjra.

A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért is nevezett magyar film nemzetközi koprodukcióban készült a T.T. Filmműhely, a francia MPM Film, a svájci VEGA Film, a német zero Fiction és az amerikai WWW részvételével. Tarr Béla nyolcadik játékfilmjét állandó alkotótársaival közösen jegyzi. A forgatókönyvet Krasznahorkai László írása alapján Krasznahorkai és Tarr Béla írta. A film társrendezője és vágója Hranitzky Ágnes, zeneszerzője Víg Mihály. A filmet Fred Kelemen fényképezte, delegált producere Téni Gábor.

A torinói ló-ban a Tarr-filmekből jól ismert Bók Erika, Derzsi János és Kormos Mihály látható.

Tarr Béla legutóbbi alkotása kiemelkedő sikert aratott februárban a berlini filmfesztiválon tartott világpremieren: a zsűri nagydíját és a filmkritikusok FIPRESCI-díját is elnyerte.

A torinói ló című filmet eddig 39 ország forgalmazói vásárolták meg, köztük olyanok, mint Brazília, Japán, Kína, Oroszország, Spanyolország és az Egyesült Államok.

Az Európa Filmdíjakat december 3-án Berlinben adják át a jelöltek és a filmvilág legfényesebb csillagai személyes részvételével.

Az első Európa Filmdíj átadásának alkalmával, 1988-ban kiemelkedő európai filmművészek alapították meg Ingmar Bergman elnökségével a European Cinema Society-t, majd a berlini székhelyű szervezet Wim Wenders elnöksége alatt vette fel az Európai Filmakadémia (EFA) nevet.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×