eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Miért hallgat ötven éve Harper Lee?

Miért hallgat ötven éve Harper Lee, a Ne bántsátok a feketerigót! című regény Pulitzer-díjas szerzője? Ennek tisztázását ígéri egy memoár, amelynek kiadásáról a Penguin Press kiadó számolt be New Yorkban.

A The Mockingbird Next Door című kötetet a korábbi chicagói újságíró, Marja Mills jegyzi az íróval, barátaival és családtagjaival készült beszélgetések nyomán - ismertette a Penguin.

A mű Mills visszaemlékezéseit tartalmazza, nem lehet Harper Lee életrajzának tekinteni, ugyanakkor a könyv igyekszik kideríteni, hogy a ma már 85 esztendős írónő az 51 évvel ezelőtt megjelent és világsikert aratott Ne bántsátok a feketerigót! után miért nem írt több regényt, és miért tűnt el a világ szeme elől.

A regény a harmincas évek Amerikájában, a déli Alabama állam egy városkájában játszódik, és három évet ölel fel a nyolcéves Scout Finch és családja életéből. Ezt az időszakot keretbe foglalja egy fiatal fekete férfi letartóztatása és tárgyalása; azzal vádolják, hogy megerőszakolt egy fehér lányt. A történet a család, az osztály, a fajgyűlölet, az igazság és a felnőtté válás kérdéseit boncolgatja egy kislány szemén keresztül. A műért Harper Lee 1961-ben Pulitzer-díjat kapott.

Új könyvében Marja Mills az írónő Truman Capote-hoz fűződő, a gyermekkori szomszédságból eredő barátságát is bemutatja, és választ keres arra, hogy bár Capote Hidegvérrel című regényének kutatómunkáját még együtt végezték, hirtelen miért távolodtak el egymástól. Egyes források szerint Harper Lee beleegyezett abba, hogy közreműködjön a készülő életrajzban, a Guardian hírportáloján megjelent cikk szerint ugyanakkor nem hajlandó az együttműködésre.

"A közelmúltban megjelent híradásokkal szemben nem kívánok részt venni semmilyen könyvben, amit Marja Mills írt vagy ír. Felhatalmazást sem adtam ilyen könyvre" - fogalmazott Harper Lee a brit lap szerint.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×