INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Egy McCartney élete képekben

Infostart / InfoRádió
Paul McCartney, az egykori Beatles-tag és gyermekei, köztük a divattervező Stella és a fotográfus Mary, több mint kétszázezer fénykép közül választották ki az 1998-ban elhunyt Linda McCartney fotóművész munkásságának és életének emléket állító album darabjait.

"Már a kezdetektől fogva hatalmas csodálattal tekintettem a képeire. Akkoriban még nagyon szokatlan volt, hogy egy fotográfus nő a saját útját járja a fényképezésben, illetve más dolgokban is. Tudom, hogy hatalmas inspirációt jelentett azoknak a női fényképészeknek, akik az ő nyomdokain haladva indultak el a szakmában" - idézi McCartneyt a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk).

Linda McCartney még a hatvanas években alapozta meg hírnevét a kor legnagyobb rocksztárjairól készített felvételeivel, 1968-ban pedig őt lett az első női fotográfus aki a Rolling Stone magazinnak készített címlapot. Egy évvel később feleségül ment Paul McCartneyhoz, akivel egészen 1998-ig, Linda haláláig éltek együtt.

A Life in Photographs (Egy élet képekben) című album valamivel kevesebb mint 45 dollárba (8400 forint), a korlátozott számú kiadás pedig 1500 dollárba (280 ezer forint) kerül. "A képek egy nőként és művészként egyaránt gazdag élet bizonyítékai" - mondta Annie Leibovitz, az album egyik társszerzője.

"Linda McCartney élete egybe olvadt a fényképeivel. Ez csak később vált egyértelművé, de már a kezdetektől fogva igaz volt" - tette hozzá az elismert fotóművész. A felvételek egy részét idén júniusban egy londoni kiállításon is megnézhetik majd az érdeklődők.

A címlapról ajánljuk