eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Rost Andrea nem akar autentikus lenni

Pannon dalok címmel új műsorra készül Rost Andrea. A Kárpát-medencei magyar, cigány és zsidó dalok újrafogalmazása egy kísérlet, mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Kossuth-díjas operaénekes.

Rost Andrea április és június után újra színpadra lép a Pannon dalok estjével. Az operaénekesnő az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: ez egyfajta kísérlet, de már régóta vágyott arra, hogy népdalokat énekeljen. Pesten született, de gyerekkorának egy részét Szolnokon töltötte, ahol a népzene a hétköznapok része volt.

Nem autentikus akarok lenni, mert nem tudok úgy énekelni, mint egy népdalénekes - mondta Rost Andrea, aki azt tartja a feladatának, hogy magára formázott énekléssel mutassa meg a közönségnek ezeket a dalokat. Arra törekszik, hogy az operás hangképzés lehántolódjon az énekléséről, amikor a népdalokat előadja. Szerinte az a lényeg, hogy a népzene érzésvilágát át tudja adni a közönségnek.

A népdalok éneklésével az őszinte érzelmekhez szeretné elvinni az embereket, és megmutatni, hogy egyformák vagyunk. Legyen az magyar, cigány vagy zsidó, a népdal ugyanazt mondja el, csak különböző nyelven.

Nem ez lesz az első koncertje a Pannon dalokkal, és azt tapasztalta, hogy a közönség jól fogadta a népdalokat egy operaénekestől, sőt a népzene hatással van operaénekesi mivoltára és formálja szerepfelfogását is.

Rost Andrea beszélt arról is, hogy "közönségközelibb" előadásokra is készül, de azt még nem döntötte el, hogy pontosan milyen lesz ennek a formája. Dalesteket szeretne tartani, amelyek nem annyira elfogadottak Magyarországon, pedig máshol ezt is megkapja a közönség.

Berlin-Budapest

Berlin és Magyarország - ez Rost Andrea életének két bázisa. Átalakulóban van az életformája: ma már nem utazik annyit, mint korábban, többet van egy helyben. Bevallása szerint kezd rend lenni az életében, "kezdenek összeállni a dolgok".

Az a fontos, hogy menjek, csináljak és adjak valamit. Még jobban megismerem magam, ezért még többet tudok magamból adni - tette hozzá az operaénekes, aki szereti, hogy nem egy mókuskerékben van.

Fontosnak tartja, hogy az előadóművész ne mellébeszéljen, hanem őszintén, egyenesen és nagy szeretettel adjon. Ehhez kapcsolódik egyik berlini terve is: lakóhelye közelében egy parkban szeretne évi rendszerességgel ingyenes koncertet adni.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×