eur:
395.26
usd:
366.14
bux:
65422.86
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A világ múmiái Németországba sereglenek

Egyedülálló kiállítással várja látogatóit az Ottoneum természettudományi múzeum és halotti kultuszokkal foglalkozó múzeum a németországi Kasselben, ahol közel 70 - a világ minden tájáról - érkező múmiát mutatnak be.

Míg az Ottoneum természettudományi szempontok alapján tárja fel a két évezredes vagy még régebbi múmiák titkait, addig a halotti kultuszokkal foglalkozó múzeum a múmiák kultúrákban játszott szerepét mutatja be.

"Az eljárás teljes technikai történetét akarjuk ábrázolni, a legrégebbi, évezredes múmiáktól kezdve napjaink plasztinációjáig" - mondta Kai Füldner, az Ottoneum vezetője. Bemutatnak azonban számos olyan múmiát is, amelyek eljárás nélkül, a természet ereje - például jég vagy levegőtlenség - által mumifikálódtak. Állatmúmiák szintén szerepelnek a rendhagyó kiállításon.

"Legnagyobb büszkeségünk azonban az egyiptomi Imhotep múmiája. Bár a sírrablók súlyosan megrongálták, még így is lenyűgöző" - fogalmazott az igazgató. Nem szabad megfeledkezni azonban arról, hogy emberekről van szó - emelte ki Füldner. "Államférfival állunk szemben, mindegy, milyen régóta halott. Ezért egyfajta tiszteletet akarunk vinni a kiállításba" - tette hozzá. Ez az ismeretlen múmiákra is vonatkozik. "Emberek voltak, akik évszázadokkal ezelőtt éltek, szerettek és nevettek" - mondta.

A múmiák nem csak Egyiptoméi voltak - hangsúlyozta a halotti kultuszokkal foglalkozó múzeum vezetője. "Mindenütt a világon mumifikáltak, legkésőbb a barokk kor óta Európában is. Ezzel kísérelték meg valóra váltani az örök életről szőtt álmokat. A szellemi halhatatlanság iránt táplált reményt a test tartósításával kellett alátámasztani" - fejtette ki Reiner Sörries. A kiállításon látható lesz egy wellness-termékekkel telerakott bevásárlókocsi, csakhogy lássuk, nem is vagyunk annyira távol a test megőrzésének gondolatától - tette hozzá a szakember.

A hesseni Kasselben kedden nyíló kiállítás jövőre New Yorkba és az Egyesült Államok más városaiba is ellátogat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×