eur:
389.46
usd:
363.07
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Soha nem látott 56-os filmek az Örökmozgóban

A Magyar Nemzeti Filmarchívum csütörtök este fél 7-kor, az Örökmozgóban mutatja be az érdeklődők előtt azt a közel egyórányi, eddig sosem látott gyűjteményét, amelyet amatőr filmesek rögzítettek a forradalom napjaiban. A díszbemutatón az érdeklődők az alkotókkal is találkozhatnak.

A vetítésen hét amatőr filmes évtizedekig titokban őrzött munkája eredeti, vágatlan változatban lesz látható. A Nemzeti Filmarchívum munkatársai 35 mm-es kópiákra nagyították fel az eredetileg 8 és 16 mm-es felvételeket, amelyeket zongorakísérettel tekinthetnek meg a nézők.

A felvételek készítői többségében a 30-as éveik elején járó mérnökök voltak, akik a harcok szünetében örökítették meg a fővárosi hétköznapokat; a kenyérért sorban állókat, a lerombolt házakat, a ledöntött szobrokat vagy a kórházban fekvő sebesülteket.

A tekercsek között akadnak olyan különleges dokumentumok is, mint két, a Nemzeti Színház meghívására Budapestre érkezett prágai művész felvételei, akik az utcai harcokat is megörökítették.

A Magyar Nemzeti Filmarchívum birtokába jutott hat filmen kívül jelenleg nem ismert más, az 1956-os forradalom idején készült amatőr felvétel. A több mint 40 percnyi dokumentum az októberi eseményekről fennmaradt, körülbelül 5-10 órányi filmanyaghoz képest is tekintélyes leletnek számít.

Ma sem lehet tudni, hogy az 1956 októberében hány méter filmet forgattak külföldi és magyar, amatőr és profi filmesek, a felvételekből mennyi pusztult el végérvényesen és mennyi porosodik még ma is ismeretlenül különböző archívumok vagy lakások polcain. Bár az értékes dokumentumok többségét már a rendszerváltást után összegyűjtötték a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársai, az elmúlt 20 évben is kerülnek elő izgalmas felvételek.

Kurutz Márton, a filmarchívum munkatársa szerint több legenda is ismert arról, hogy a forradalom leverését követően a Belügyminisztérium és a vörös hadsereg is mindent megtettek, hogy felkutassák azokat a felvételeket, amelyek alapján a forradalmárokat beazonosíthatták.

Az elkobzott filmek egy része bűnjelként szolgált, többet azonban propagandacélokra használták fel, sokszor pedig a felvételek készítői is a vádlottak padjára kerültek. Több olyan történet is fennmaradt, melyek mely szerint filmesek maguk semmisítettek meg olyan dokumentumokat, amelyek terhelőek lettek volna a forradalom résztvevőire vagy az felvételek készítőire.

További információk: http://www.filmarchiv.hu/video/index.php

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×