eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Dargay Attila a Vukot szerette a legjobban

Dargay Attila rajzfilmjein, képregényein generációk nőttek fel, nincs, aki figuráit látva ne ismerné fel Vukot, Pom Pomot, Gombóc Artúrt, Szaffit, Lúdas Matyit, vagy a nagy ho-ho-horgászt. Pedig a művész kifutófiúként kezdte Macskásy Gyula Gyula műtermében.

Dargay Attila, a magyar animációs filmművészet egyik legnépszerűbb alkotója 1927. június 19-én született Mezőnyéken. 1945-től a Képzőművészeti Főiskolán tanult, de három évvel később "osztályidegenként" kitették az intézményből. A rajzfilmgyártásba Macskássy Gyula műtermében először mint kifutófiú kapcsolódott be, később tervezőként, 1957-től pedig rendezőként dolgozott a Pannónia Filmstúdióban. Pályája egybeesett a háború utáni magyar rajzfilmgyártás megteremtésével és felvirágzásával.

Dizseri Eszter Kockáról kockára című könyvében így mesél a kezdetekről a művész: "Az első években senki sem tudta közülünk, hogyan kell rajzfilmet csinálni - Macskássy Gyuszi se -, hogy mitől él, mozog a figura. Egy kollégánk becsempészett egy picike tekercs Walt Disney-filmet. Ahányan csak voltunk, mind azt néztük munkaidő után, hogyan mozog egyszerre mind a négy lába az öszvérnek."

Első önálló munkáját, a Ne hagyd magad, emberke! című filmet 1959-ben készítette. A hatvanas években, az animációs újhullám időszakában Jankovics Marcellel és Nepp Józseffel együtt teremtette meg az egyik első magyar rajzfilmsorozat népszerű hősét, Gusztávot (1965-1968).

Mielőtt belefogott volna a Pom Pom meséibe, Dargay Attila rendezte a Pannónia első egész estés sikerfilmjét, a Lúdas Matyit (1979). A következő nyolc esztendőben még három ilyet rendezett: előbb a sorozatból mozifilmmé alakított, Fekete István regényéből készült Vukot (1981), majd a Jókai Mór azonos című regényéből írt Szaffit (1984), valamit Az erdő kapitányát (1988).


Õ volt a rendezője egyebek mellett a Pom Pom meséinek, A nagy ho-ho-horgász több epizódjának, de képregényeket is rajzolt. Ezek többsége a Pajtás magazinban jelent meg - legismertebb figurája Kajla kutya -, és rendszeresen dolgozott a Dörmögő Dömötörnek.

A távirati irodának 80. születésnapja előtt adott interjújában Dargay Attila elárulta: bár mindig azt az alkotást szerette legjobban, amelyen éppen dolgozott, szívéhez legközelebb a Vuk állt. Érdekes "játéknak" tartotta a 3D-s technikát, de nem nagyon ismerte. "Ez már nem a mi világunk, inkább régi filmeket nézek" - mondta akkor.


Utolsó megvalósult munkája A hetedik testvér volt, amit forgatókönyvíróként jegyzett, a fehér kisrókáról szóló Kis csavargó című filmterve már nem valósulhatott meg.


Dargay Attila érdemes és kiváló művészt olyan elismerésekkel tüntették ki, mint a Balázs Béla-díj, az Ifjúsági Díj, a Gyermekekért Díj, 2006-ban pedig megkapta a Magyar Filmszemle Életműdíját is. A kedden, életének 83. évében elhunyt művész történeteivel minden korosztályt meg tudott nevettetni vagy ríkatni. Szeretnivaló figurái, történetei a mai napig "élnek".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×