eur:
389.26
usd:
361.93
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Budapest-szerte ingyenes koncertekkel ünneplik a Zene Világnapját

Szalóki Ági, a Quimby, Lajkó Félix, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és sok amatőr zenekar is fellép városszerte a Zene Világnapja alkalmából október 1-én, este pedig a Művészetek Palotájában rendeznek különleges koncertet a Haydn év jegyében a magyar dzsessz, komoly- és könnyűzene jeles képviselői.

A Zene Világnapját 1975-ben, a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin kezdeményezésére alapította az UNESCO Zenei Nemzetközi Tanácsa. A felhívás célja az, hogy a régi és a kortárs zeneművek ne csak a hagyományos környezetükben - televízió- és rádióműsorokban, koncerttermekben - szólaljanak meg, hanem a köztereket, utcákat is spontán vegyék birtokukba a különböző zenekarok, kórusok, muzsikusok.

Ebből az alkalomból Budapest-szerte több helyszínen is ingyenes koncerteket adnak népszerű előadóművészek. 11 órakor a 2009-es Világnap arca, Szalóki Ági énekel az Operaház előtt, majd a nap folyamán több iskolában és szociális intézményben is ad rövid koncerteket.

A Nyugati téri aluljáróban déltől estig óránként váltják egymást az együttesek. Lajkó Félix, a Quimby és a Budapesti Operettszínház művészeinek fellépését Drums Ütőegyüttes, a PASO Soundsystem követi, majd a Fellegi Klezmergipsy Band és a Quimbyből ismert Varga Líviusz A kutya vacsorája koncertje zárja a programot este hat órától.

A Budapesti Filharmóniai Társaság városszerte négy helyszínen zenél a nap folyamán, a Klebelsberg Kunó Művelődési Központban, a Bartók Emlékházban, az Operaház Székely Bertalan termében és a Rákoshegyi Bartók Zeneházban.

Délután egy órától az óbudai Fő téren a Budapesti Vonósok adnak hangversenyt, a Ferenciek terén az aluljáróban délután négytől a Corvinus Saxofon Quartet és a Muzsikás együttes lép fel. A Blaha Lujza téri aluljáróban szintén négy órától az Új Generáció zenekar játszik, majd öttől itt is fellép Lajkó Félix, őket a Kalyi Jag együttes követi, de lesznek koncertek a Batthyány téren és a Vörösmarty téren is. A részletes program megtalálható a www.azenevilagnapja.org weboldalon.

Az est zárásaként fél nyolctól a Művészetek Palotájában a Haydn-crossover koncertet rendeznek a szervezők a zeneszerző halálának 200. évfordulójára emlékezve. A koncerten fellép a Trio LaKria és az Accord Quartet, a Szent Efrém Férfikar, a magyar népzenét játszó Jánosi Együttes, valamint a Lanotos Zoltán vezette Mirrorworld és a Dés László. Az est házigazdája Novák Péter lesz, és a koncert végén a közönségnek is alkalma lesz bekapcsolódni a közös zenélésbe.

A szervező Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Irodája a tavalyi sikeres bemutatkozást követően a Yehudi Menuhin által megfogalmazott felhívás szellemében idén is arra hív fel mindenkit, hogy adjon rövid koncertet szokatlan, általa kiválasztott helyen: az utcákon, tereken, egy boltban vagy épp a munkahelyén, lehetőség szerint minél nagyobb közönség előtt. Azok, akik a produkciójukról készült videót feltöltik a legnépszerűbb videómegosztó honlapra, értékes nyereményekben részesülhetnek. A részletekről bővebb információ a Zene Világnapja honlapján olvasható.

Szerző: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×