eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nagyobb autonómiára tart igényt a kolozsvári egyetem magyar tagozata

Nagyobb, szabályozottabb és garantált autonómiára tart igényt a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozata azt követően is, hogy számos, a magyar nyelvű oktatást nehezítő probléma megoldódott - jelentette ki hétfőn Magyari Tivadar rektorhelyettes.

A magyar tagozatért felelős rektorhelyettes Kolozsváron elhangzott tanévnyitó beszédében kifejtette, hogy az idén egy külföldi professzorokat is magában foglaló bizottság kereste fel az egyetemet. A minőségellenőrzés során a magyar tagozat vezetőit is meghallgatták, ennek nyomán dokumentumokban is megfogalmazódott, hogy a magyar tagozat szélesebb körű autonómiára tart igényt.

Magyari szerint a háromnyelvű - román, magyar és német - egyetem két kisebbségi tagozata főleg a gazdasági kérdések közös megoldásában közeledett egymáshoz. A német tagozat oktatóinak többsége általában elégedett a német tagozat helyzetével, míg a magyar tagozat oktatóinak zöme a magyar nyelvű oktatás nagyobb fokú önállóságát tartaná megnyugtatónak - magyarázta a rektorhelyettes.

A BBTE-n az idén 67 szakon kezdődött oktatás magyar nyelven is. A magyar tagozatot választó elsőévesek 70 százaléka tandíjmentesen tanul, eltérően a román diákoktól, akik között a tandíjat nem fizetők aránya csak 40 százalék. Magyari szerint ez azért alakult így, mert számos, a magyar nyelvű oktatást vállaló szakon annyira kevés a jelentkező, hogy mindannyiukat fel tudják venni a tandíjmentes helyekre. Magyari szerint a fiatalkorú népesség fogyása miatt a következő években várhatóan csak a tandíjmentes helyek telnek be a magyar tagozaton.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×