eur:
393.74
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egynapos drámaíróverseny egy sajtszobrászról a magyar dráma napján

Szeptember 21. a magyar dráma napja. Ebből az alkalomból a Budapesti Kamaraszínházban este hét órától az egynapos drámaíró verseny darabjait mutatják be, délután a Bajor Gizi Színészmúzeumban rendeznek felolvasóestet, és több díjat is kiosztanak.

25 évvel ezelőtt, Madách Imre: Az ember tragédiája című műve bemutatójának 100. évfordulóján nyilvánították szeptember 21-ét a Magyar Írók Szövetsége kezdeményezésére a magyar színházirodalom ünnepnapjává.

A magyar dráma napja alkalmából idén is országszerte és a határon túl is több megemlékezést, ünnepséget és díjátadót tartottak és tartanak meg. A hétvégén 14. alkalommal megrendezett egynapos drámaíró versenyre készült három egyfelvonásos művet hátfő este hét órakor mutatják be a Budapesti Kamaraszínházban. A kisorsolt aznapi újságcikk alapján idén Vörös István, Szabó T. Anna és Lackfi János egy sajtszobrászról írt darabot három férfi és három női szereplőre, ezeket a mai nap folyamán Romvári Gergely, Léner András és Szurdi Miklós állítja színpadra.

A három egyfelvonásosban többek közt Xantus Barbara, Bozsó Péter, Tallós Rita, Kerekes József, Tóth Judit és Végvári Tamás lesz látható. Az előadás után zsűri díjazza majd a legjobb férfi és női alakítást, a legjobb rendezést és természetesen a legjobb drámát is. Az esten közönségdíjat is kiosztanak, aminek érdekessége, hogy a szavazók nem fogják tudni, kinek a drámáját látták, hanem az előadás sorrendjének számával szavazhatnak.

Délután az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben Békés Pált, Vinnai Andrást és Faragó Zsuzsát részesítik elismerésben a magyar dráma napja alkalmából.

A Színházi Dramaturgok Céhe is kiosztja az elmúlt évad legjobb magyar drámájának díját az évforduló alkalmából. Az idei kitüntetést Térey János Jeremiás, avagy Isten hidege című darabja nyerte el, de a díjátadó után felolvasást tartanak a többi jelölt alkotásból is, így Zalán Tibor Rettentő görög vitéz, Lackfi János Lágeroperett, Sultz Sándor MAL'HABA valamint Szabó Borbála és Varró Dániel Líra és epika című drámájából.

A Bajor Gizi Színészmúzeumban délután a Nemzeti Színház által tavaly meghirdetett Tízparancsolat-drámapályázat alkotásaiból adnak elő részleteket a színház művészei.

A Pinceszínházban a magyar dráma napja alkalmából nyílt napot tartanak. Délután az érdeklődők betekinthetnek a kulisszák mögé, majd négy órától Kiss Csaba rendező vezetésével színészi és improvizációs játékokban vehetnek részt, majd a hét órakor kezdődő Esti próba című előadás után közönségtalálkozót rendeznek az alkotókkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×