INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Egynapos drámaíróverseny egy sajtszobrászról a magyar dráma napján

Infostart / InfoRádió
Szeptember 21. a magyar dráma napja. Ebből az alkalomból a Budapesti Kamaraszínházban este hét órától az egynapos drámaíró verseny darabjait mutatják be, délután a Bajor Gizi Színészmúzeumban rendeznek felolvasóestet, és több díjat is kiosztanak.

25 évvel ezelőtt, Madách Imre: Az ember tragédiája című műve bemutatójának 100. évfordulóján nyilvánították szeptember 21-ét a Magyar Írók Szövetsége kezdeményezésére a magyar színházirodalom ünnepnapjává.

A magyar dráma napja alkalmából idén is országszerte és a határon túl is több megemlékezést, ünnepséget és díjátadót tartottak és tartanak meg. A hétvégén 14. alkalommal megrendezett egynapos drámaíró versenyre készült három egyfelvonásos művet hátfő este hét órakor mutatják be a Budapesti Kamaraszínházban. A kisorsolt aznapi újságcikk alapján idén Vörös István, Szabó T. Anna és Lackfi János egy sajtszobrászról írt darabot három férfi és három női szereplőre, ezeket a mai nap folyamán Romvári Gergely, Léner András és Szurdi Miklós állítja színpadra.

A három egyfelvonásosban többek közt Xantus Barbara, Bozsó Péter, Tallós Rita, Kerekes József, Tóth Judit és Végvári Tamás lesz látható. Az előadás után zsűri díjazza majd a legjobb férfi és női alakítást, a legjobb rendezést és természetesen a legjobb drámát is. Az esten közönségdíjat is kiosztanak, aminek érdekessége, hogy a szavazók nem fogják tudni, kinek a drámáját látták, hanem az előadás sorrendjének számával szavazhatnak.

Délután az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben Békés Pált, Vinnai Andrást és Faragó Zsuzsát részesítik elismerésben a magyar dráma napja alkalmából.

A Színházi Dramaturgok Céhe is kiosztja az elmúlt évad legjobb magyar drámájának díját az évforduló alkalmából. Az idei kitüntetést Térey János Jeremiás, avagy Isten hidege című darabja nyerte el, de a díjátadó után felolvasást tartanak a többi jelölt alkotásból is, így Zalán Tibor Rettentő görög vitéz, Lackfi János Lágeroperett, Sultz Sándor MAL'HABA valamint Szabó Borbála és Varró Dániel Líra és epika című drámájából.

A Bajor Gizi Színészmúzeumban délután a Nemzeti Színház által tavaly meghirdetett Tízparancsolat-drámapályázat alkotásaiból adnak elő részleteket a színház művészei.

A Pinceszínházban a magyar dráma napja alkalmából nyílt napot tartanak. Délután az érdeklődők betekinthetnek a kulisszák mögé, majd négy órától Kiss Csaba rendező vezetésével színészi és improvizációs játékokban vehetnek részt, majd a hét órakor kezdődő Esti próba című előadás után közönségtalálkozót rendeznek az alkotókkal.


A címlapról ajánljuk