eur:
389.33
usd:
361.73
bux:
67992.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyermeksztárból a pop királya

Ötvenéves korában elhunyt Michael Jackson: a popsztárt helyi idő szerint csütörtök délután, szívleállás miatt vitték kórházba, az orvosok azonban már nem tudták megmenteni. Az énekes Los Angeles-i bérelt házában lett rosszul, és már nem lélegzett, amikor a mentők megérkeztek. Az orvosszakértő szerint a halál pontos okát csak a boncolás során lehet majd megállapítani.

Keringésének összeomlása miatt halhatott meg Michael Jackson. Testvére, Jermaine vele volt, amikor az ötvenéves énekes helyi idő szerint csütörtök délután rosszul lett Los Angeles-i bérelt házában. Mire a mentők kiérkeztek, a sztár már nem lélegzett, ezért a közelben fekvő UCLA kórházba vitték. Az orvosok másfél órán át küzdöttek az életéért az orvosok, de már nem tudták megmenteni.

A Los Angeles Times úgy tudja: a rendőrség vizsgálatot indított Michael Jackson halála ügyében, bár nem merült fel, hogy bűncselekmény történt volna. A nyomozók hamarosan kikérdezik a zenész családtagjait, hogy kiderítsék, mi történt pontosan. A halál okát a Los Angeles-i megyei halottkém állapítja meg, a boncolást várhatóan még ma elvégzik.

Családtagjai mellette voltak, amikor Michael Jacksont délután fél háromkor halottnak nyilvánították. A Kaliforniai Egyetem kórháza környékén az énekes több száz rajongója gyűlt össze, sokan virágokat, mécseseket helyeztek el az épület bejáratánál.

Halála előtti este Jackson július 13-án, a londoni O2 Arenában lekötött első fellépésére próbált. Menedzsere és barátja, Frank DiLeo elmondta: "Nagyon boldog volt, hogy a dolgok végre úgy alakultak, ahogy ő szerette volna."

Az elmúlt hónapokban a sajtó a Michael Jackson visszatéréséről szóló hírektől volt hangos, bár sokan úgy gondolták, az énekes nem lesz képes tartani a menetrendet: rég állt utoljára színpadon, és egészségi állapota is leromlott. A bulvárlapok rendszeresen cikkeztek arról, milyen betegségekben szenved: a hírek szerint bőrrákja volt, táplálkozási problémákkal küzdött és krónikus gyomorvérzése volt, illetve az is felmerült, hogy tüdőátültetésre lenne szüksége.

Ugyanakkor pénzre is szüksége lett volna: a becslések szerint 400 millió dolláros adósságba verte magát az elmúlt évtizedben. Kiadásai bevételeihez képest csekélyek voltak, utoljára 1997-ben turnézott, lemezt pedig nem adott ki 2001 óta.Gyereksztárból a pop királya

Michael Jackson 1958. augusztus 29-én született az Indiana állambeli Garyben, Chicago egyik ipari külvárosában. Apja őt és hat testvérét rendszeresen bántalmazta - ez az énekes további életét is meghatározta.

A kis Michael ötévesen állt először színpadra négy bátyjával a Jackson Brothers nevű együttesben. A banda három évvel később már Jackson Five néven működött, első nagyobb sikerét pedig akkor érte el, amikor 1967-ben megnyert egy tehetségkutató műsort. A fivéreket ezután szerződtette az egyik legnagyobb, fekete művészeket foglalkoztató kiadó, a Motown, amelynél tizenegy albumuk jelent meg.

Az együttes 1975-ben végül elhagyta a kiadót és az Epic-kel kötött szerződést, akkor már The Jacksons néven. Az öt fiú 1976 és 1984 között további hat lemezt adott ki, Michael azonban már 1978-ban szólókarrierbe kezdett: útját Quincy Jones is egyengette, akivel az Óz, a nagy varázsló meséjét feldolgozó The Wiz musicalfilm forgatása során ismerkedett meg. A zenész vállalta, hogy producere lesz a fiatal tehetség első saját lemezének, az Off the Wallnak. Bár az album anyagi sikert hozott, az énekes azt várta, nagyobb hatása lesz.

1982-ben megjelent második szólólemeze, a Thriller, amelyen a címadó dal mellett olyan dalok szerepeltek, mint a Billie Jean vagy a Beat It. Ez a világ legnagyobb példányszámban elkelt albuma. A nyolcvanas években Jackson több dalon is dolgozott együtt Paul McCartney-val, ilyen a We Are the World, a The Girl Is Mine vagy a Say, Say, Say.

A bulvármédia 1986-ban szállt rá az énekesre, akkor terjedt el róla, hogy oxigénsátorban alszik, hogy lassítsa öregedését. Jackson ebben az időben már negyedszerre műttette meg az orrát, és az a hír járta, hogy mesterséges módszerekkel világosíttatja bőrét, ám később kiderült, hogy ennek két betegség az oka. Testsúlyingadozása miatt azt is ráfogták, hogy anorexiás, orvosai azonban olyan pszichológiai problémát állapítottak meg nála, amely miatt nem tudta pontosan, hogyan néz ki.

Első önéletrajzi könyve, a Moonwalk 1988-ban jelent meg, és ebben az évben vásárolta meg 17 millió dollárért a Neverland farmot, amelyre óriáskereket, mozit és állatkertet is építtetett.Elbukott

A zenész 1991-ben rekordösszegű, 65 millió dolláros lemezszerződést kötött a Sonyval és hamarosan megjelent nyolcadik lemeze, a Dangerous, amely világszerte 32 millió példányban kelt el. Az album legnagyobb sikere a Black or White és a Heal the World. Jackson ezután hozta létre azonos nevű alapítványát, amelyen keresztül az afrikai HIV-fertőzött gyerekeken próbált segíteni.

Gyermekmolesztálással 1993-ban vádolta meg először egy akkor 13 éves fiú, Jordan Chandler és apja. Az énekes birtokát többször átkutatta a rendőrség, a gyanút pedig erősítette az is, hogy testvére, LaToya Jackson is pedofíliával vádolta. A fiú családja és Jackson végül peren kívüli megállapodást kötött: egyes források szerint Jordan hallgatásának ára 22 millió dollár volt.

1994-ben Michael Jackson feleségül vette Elvis Presley lányát, Lisa Marie-t, ám a pár két évvel később elvált. Hamarosan azonban újra megnősült, ez alkalommal bőrgyógyászát,
Deborah Jeanne Rowe-t vette, aki két gyermeket szült neki. Harmadik gyereke 2002-ben született, az anya nevét azonban nem hozta nyilvánosságra a sztár.

A zenész 2005-ben újra gyermekmolesztálási ügybe keveredett: ezúttal Gavin Arvizo vádolta meg szexuális zaklatással. Jackson tagadott, ám két esztendővel később mégis vádat emeltek ellene. A nyomozás során az énekest pszichológus is megvizsgálta, aki szerint lelki világa egy tízéves gyerekéhez volt hasonló, és egyáltalán nem illett egy pedofil profiljába.


Michael Jackson annyit jótékonykodott, hogy még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, mint a legjótékonyabb híresség a világon. A Nelson Mandela-alapítványtól kezdve az UNESCO-n át a Vöröskeresztig, mindenhol tevékenykedett, és jótékonysági akciókban is részt vett.

Jövedelmének nagy része nem is saját dalainak bevételéből származott, Jackson már a nyolcvanas évek elején üzletelni kezdett jogdíjakkal. Õ szerezte meg többek között Eminem és Shakira dalainak jogait, de nála van az összes Beatles-dal joga is.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×