eur:
389.72
usd:
362.67
bux:
68068.25
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A Holt-tengeri tekercsek a Szépművészetiben

A Szépművészeti Múzeum legújabb kiállítása, A Szentföld öröksége majdnem kilencezer évet ölel fel. A most nyílt tárlaton a többi mellett a Holt-tengeri tekercsek részletei és egy különleges szobor is látható.

A Szépművészeti Múzeum június 24-én nyílt kiállítása a jeruzsálemi Izrael Múzeumból érkezett, és a tárlatot kifejezetten Budapestre állították össze - mondta az InfoRádiónak a múzeum igazgatója, aki hozzátette: a részben a Szépművészeti, részben pedig az Izrael Múzeum szakemberei által összeállított tárlat fő gondolati íve a szakralitás.

Baán László hangsúlyozta: egyedi kiállításról van szó, hiszen a legrégebbi és a legújabb műtárgy keletkezési ideje között mintegy kilencezer év van. A kiállított tárgyak mindegyike a három világvallás bölcsőjéhez, a Szentföldhöz kötődik.

A kiállítás egyik legértékesebb és legérdekesebb tárgya egy részlet a Holt-tengeri tekercsekből, amelyek a 20. század egyik legfontosabb régészeti leletei. A kétezer éves, Jézus életéhez köthető darabok az Izrael Múzeum legféltettebb kincsei, és rendkívüli biztonsági körülmények között hozták őket Budapestre.

A tárlaton azonban nemcsak régészeti leletek láthatók, hanem például Rembrandt fiatal képe Szent Péter apostolról, vagy Rodin és Chagall egy-egy műve. A Szépművészeti Múzeum igazgatója a kortárs műtárgyak közül kiemelte Mark Wallinger Jézus-szobrát, amelyet még London központi terén, a Trafalgar Square egyik üres szobortalapzatára is kiállítottak.

A Szentföld öröksége című tárlatot szeptember 6-ig lehet megtekinteni.

Hanganyag: Fehér Anna

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×