eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rudolf Péter Rómeóként a Guinness-rekordot döntögeti

Kilenc éve játssza Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter Shakespeare Rómeó és Júlia című drámáját, sajátos módon, hiszen minden szerepet ketten adnak elő. A házaspár szerint ennyi idő alatt új értelmet kapnak Shakespeare szavai. Ahogy Rudolf Péter elmondta, több százszor kell kimondani egy-egy mondatot ahhoz, hogy megleljük annak valódi értelmét.

Hányszor játszották eddig a darabot?

A 298. előadásnál tartunk, valószínűleg a következő szezont kezdjük a 300. előadással. A cél az volt, hogy, bár nyilván extrém módon, hiszen ketten játsszuk az összes szerepet, de mégiscsak Shakespeare szólaljon meg. Üres térben játszunk, egy-egy gesztus, mozdulat és egy-egy apró tárgy jelöli a szereplőváltásokat. Mivel nem kell díszletmunkásoknak jobbról-balról betolni, felcsörlőzni, kihúzni díszletelemeket, így az egyik pillanatról a másikra tudunk váltani, ettől a tempó, az eredeti műre jellemző rohanás - gyakorlatilag órák alatt zajlódik le a megismerkedés, a szerelem, a beteljesülés és a halál - jobban megjelenik. Amikor már az ember kitalálta az előadás rendszerét, akkor játszani már nagyon nagy öröm. Egy pluszt hordoz, hogy nem a takarásból lépek be a színpadra, hanem végigforr az ember idegein és agyán minden egyes mondat, amit Shakespeare leírt.

Milyen változások történtek a 300 előadás alatt?

Mivel kilenc éve megy, mi magunk is sokat változtunk ez alatt, sok mindenen mentünk keresztül, testileg-lelkileg sokat változtunk. Ezért most éli a darab a másodvirágzását. Eszterrel beszélgetve azt érzem, bizonyos dolgokat most pontosabban játsszunk. Ez furcsa dolog. Az ember elmond kétszáznegyvenszer egy mondatot, és egyszer csak rájön annak valódi tartalmára. Mint jelenség, nagyon érdekes, hogy mi történik egy emberben, amikor rájön, megtalálta a valódi tartalmát egy szónak vagy egy szókapcsolatnak.

Magánéletük is beszűrődik az előadásba? Hiszen feleségével, Nagy-Kálózy Eszterrel adják elő a darabot.

Szerénytelenség nélkül állíthatom - hiszen Litvániától Isztambulig játszottuk, tehát az egész világon működik -, nagyon jó érzés, ha a végén egymás kezét fogva hajolhatunk meg, hiszen csináltunk valamit együtt.

Ezek szerint a jövő évadban is játszani fogják a darabot.

Amíg nem válok nevetségessé - már most is a Guinness-rekordot döntögetem 50 éves Rómeóként -, addig csináljuk. Meg amíg fizikailag bírjuk, hiszen ez egy komoly kondíciókat igénylő előadás. Amíg érdeklődés van, addig játszani fogjuk, hiszen az előadás szerkezetébe belefér, hogy én egy erősen kopaszodó Rómeó vagyok.

Hanganyag: Fehér Anna

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×