eur:
389.81
usd:
363.75
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Beperelte Salinger a Zabhegyező folytatásának titokzatos szerzőjét

J. D. Salinger bepereli híres regénye, a Zabhegyező folytatásának íróját és a könyv kiadóját. A kilencven éves író jogászai Manhattanben jelentették fel a "tetteseket", többek között a "60 Years Later: Coming Through the Rye" című mű J. D. California álnéven működő szerzőjét (a Zabhegyező angol címe The Catcher in the Rye).

Salinger szerint ugyanis regénye folytatásának, illetve karakterei használatának a joga őt illeti meg. Jogászai hozzáteszik: Salinger tudatosan nem élezzel a jogával.

A jogászok J. D. Californiát perelik, akit a jogi dokumentumokban John Doe-nak hívnak, valamint a Windupbird Publishinget, egy ismeretlen kiadót, ami feltételezhetően Londonban székel, a svéd Nicotext kiadót és a kaliforniai SCB Distributorst.

A regény folytatását a nyáron dobták volna piacra Nagy-Britanniában és ősszel az Egyesült Államokban. A mű főszereplője a Zabhegyező hősét, Caulfieldet mintázza, csak éppen a hetvenes éveit taposván, és csupán Mr. C. a neve. A regényt Salingernek dedikálták, és az író is szerepel benne, mint aki azon gondolkodik, folytassa-e Caulfield történetét.

Salinger szerint a regény nem paródia, és nem kritizálja az eredetit, imigyen pedig egyszerű lopásról van szó. A peranyag szerint California egy titokzatos, kellemetlen személyiség, akiről azt sem tudni bizonyosan, hogy mi a neve és hol lakik.

Aaron Silverman, az SCB Distributor igazgatója szerint ugyanakkor a folytatás szerzője Svédországban lakik, mégpedig Göteborg mellett. Az újságírók kapcsolatba is léptek vele, akiknek elmondta, hogy a California csak az írói álneve, és nem fedi fel a valódit. Mint mondta, számára csak egy aranyos történet az új regény egy idős íróról és az ő szereplőiről.

Salinger 1965 óta nem adott ki művet, és 1980 óta nem adott interjút, visszahúzódva él New Hampshire-ben, és csak olyankor hallani róla, amikor beperel valakit. 1982-ben például azért perelt be egy férfit, mert az fiktív interjút írt vele. Az illető elállt a cikk közlésétől, így Salinger is elállt a pertől.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×