eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Fiume: A magyar város, ahol a horvátok olaszul beszélnek

"Fiume az a magyar város, ahol a horvátok olaszul beszélnek" - így jellemezte egy 19. századi francia utazó a Magyar Királyság egykori kikötőjét. Fiume magyar tárgyi emlékei Skultéty Csaba, a Szabad Európa rádió egykori munkatársának személyes gyűjteményéből válogatott kiállításon láthatók július 12-ig az Országos Széchényi Könyvtárban.

Fiume a magyar-osztrák kiegyezést követően az Adria évről-évre gyarapodó kikötőjévé vált, és a városban lassan kialakult egy magyar réteg - mondta Skultéty Csaba, akinek személyes gyűjteményéből nyílt kiállítás az Országos Széchényi könyvtárban Fiume magyar emlékezet címmel.

A Szabad Európa rádió egykori munkatársa elmondta: már az 1910-es népszámlálás kimutatta, hogy a kikötőváros lakosságának fele olasz, 25 százaléka horvát, míg 13-15 százaléka magyar volt. Nekünk, magyaroknak csak ez az egy tengeri kikötőnk volt - hangsúlyozta a gyűjtő.

A kiállításon látható egy értékes díszalbum, amelyet a fiumei magyarok adták át az Adria Tengerhajózási Társaság egyik vezetőjének. Skultéty Csaba kiemelte a metszeteket, a hajózással és kereskedelemmel kapcsolatos írásos és tárgyi emlékeket és a Magyar Haditengerészeti Akadémia tisztjeinek felavatásakor adott dísztőrt, de a kiállításon látható mintegy háromszáz korabeli képeslap is.

A Felvidékről származó gyűjtő elmondta: szívós munka eredménye a kiállítás, amelyet Sólyom László köztársasági elnök nyitott meg. Az államfő írta a katalógus bevezetőjét is azzal a jelszóval, hogy "Szeressük hajdan volt hazánk minden részét".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×