eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Honlap Örkény Istvánról: akár meghallgathatja magát az írót is!

Örkény István életét és munkásságát sokszínűen, stílusosan, humorban, információkban, képekben és hanganyagban egyaránt gazdagon bemutató honlapot készítetett az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK).

Nagyszerű érzés, hogy az OSZK honlapján vendégül láthatja az egyik legnagyobb magyar írót bemutató honlapot - mondta el a könyvtárban tartott szerdai sajtótájékoztatón Monok István, az OSZK főigazgatója.

Monok István kiemelte, hogy a honlap bármikor bővíthető színházi- vagy hangfelvételekkel épp úgy, mint például fotókkal, vagy irodalmi anyagokkal. A szerkesztő elmondta, hogy a honlap egész dizájnját Örkény írógépe köré építették - a masina képe, hangja, betűtípusa, hangulata az egész oldal meghatározó stíluseleme lett.

Az OSZK honlapjáról is elérhető oldalon a látogatók betekintést nyerhetnek az író részletes életrajzába, megismerkedhetnek a pályaképével, elolvashatnak számos Örkény-művet, láthatnak fotókat róla, illetve olyan színészekről, mint Latinovits Zoltán, Sulyok Mária, vagy Bulla Elma, akik egyes drámáinak színházi feldolgozásaiban szerepeltek, belehallgathatnak több hangfelvételbe, köztük Mácsai Pál híres Azt meséld el, Pista! című estjébe, illetve Örkény István által felolvasott Egyperces novellákba, valamint láthatnak Örkény ihlette irodalmi- illetve képzőművészeti alkotásokat.

A honlapra a tervek szerint a két filmfeldolgozás, a Macskajáték és az Isten hozta, őrnagy úr! című filmekből is kerülnek majd fel részletek. A nemrégiben elkészült honlapon egy tanároknak szóló, Örkény tanításával kapcsolatos pályázati kiírás is helyet kapott.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×