eur:
389.55
usd:
363.44
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gazdag programok országszerte a Magyar Kultúra Napja alkalmából

Országszerte és a határokon túl is gazdag ünnepi programkínálattal emlékeznek meg a Magyar Kultúra Napjáról. Január 22-ike 1989 óta a magyar kultúra ünnepe abból az alkalomból, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából az Uránia Nemzeti Filmszínház ingyenes filmvetítésekkel várja az érdeklődőket déltől péntek hajnalig. A műsoron olyan magyar dokumentum- és játékfilmek szerepelnek, mint A nyomozó, a Kaméleon, a Valami Amerika 2, az Adjátok vissza a hegyeimet, A londoni férfi, vagy a Delta.

A Nemzeti Táncszínházban a Duna Művészegyüttes Aranyág című előadása előtt Pávai István, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének népzenekutatója tart előadást este 7 órától Bartók művészetéről. Az táncegyüttes produkciója után az együttes művészei táncházat tartanak.

A Hagyományok Házában a pozsonyi Ifjú Szívek Táncegyüttes szintén este hét órától mutatja be Tánc húros hangszerekre, ütőkre és zongorára című előadását. Hégli Dusán koreográfiája Bartók Béla felvidéki szlovák és magyar népdalgyűjtéseinek zenéjére készült.

A Néprajzi Múzeumban öt részből álló előadássorozat kezdődik, melynek keretében az intézmény reneszánsz kiállításához kapcsolódva neves kárpát-medencei kutatók beszélnek a reneszánsz kulturális hatásairól. Ma délután öt órától P. Szalay Emőke a református egyházművészetről tart előadást.

Vasárnap szintén a Néprajzi Múzeumban rendezi meg ünnepi hangversenyét a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Kórusok és Zenekarok Országos Szövetsége. Délelőtt 11 órától a Deszki Népdalkör, az Erkel Ferenc Általános Iskola Kicsinek Kórusa, a Városminor Kamarakórus és a Bólyai János Gimnázium Kórusa ad hangversenyt magyar szerzők kórusműveiből.

Országszerte is több helyen megemlékeznek a Magyar Kultúra Napjáról: Debrecenben megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc szobrát, Szegeden zenés-táncos estet és népi hangszer-kiállítást rendeznek, Balatonfüreden megkezdődnek a kulturális turizmus évének vidéki eseményei, és Érden tartja közgyűlését a Magyar Írószövetség.

Külföldön a magyar kulturális intézetek közreműködésével is megemlékeznek meg az ünnepről: Moszkvában a Himnusz újrafordításáról rendeznek konferenciát, Szlovákiában a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekara Liszt és Bartók műveket ad elő, Berlinben a Muzsikás együttes és a Bartók Vonósnégyes ad koncertet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×