eur:
389.45
usd:
364.63
bux:
68057.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az igazi Mr. Darcy - nézze meg Jane Austen szerelmét

Elárverezik annak a férfinak a miniatűr portréját, aki minden bizonnyal ihletett adott a XVIII. századi angol romantikus írónak, Jane Austen-nak minden idők egyik legromantikusabb hőse, Mr. Darcy alakjának megformálásához.

A szívszaggató szerelmi történetek szerzője valódi társát sosem találta meg. Nem ment férjhez, bár fiatalon eljegyezte magát egy férfival, ám később a megállapodást felbontották.

A beszámolók szerint Jane Austen igazi nagy szerelme egy ír származású fiatal ügyvéd, Tom Lefroy volt, akivel bálokban találkozott, sokat táncoltak együtt és beszélgettek. Egy ízben Jane maga számolt be egy levélben szeretett nővérének, Cassandrának arról, milyen illetlenül viselkednek a fiatalemberrel, hiszen igen sok időt töltenek egymás társaságában. Románcuk történetét meséli el Jon Spencer: Becoming Jane Austen (Jane Austen-né válni) című könyve.

A kapcsolat nem túl romantikusan, de a kor szokásainak megfelelően ért véget: a férfinak nem volt pénze - és Jane sem gazdag családból származott, hiszen hét testvére volt -, ezért kénytelen volt gazdag társat választani magának.

A férfi mégis nagy hatást keltett a romantikus szerzőre, az irodalomtörténészek szerint ő adott ihletet a Büszkeség és balítélet című regénye egyik főhősének, Mr. Darcy megformálásához.

A történet - amely nem a valós élet hű tükre, ebben Elizabeth Bennet végül házasságot köt Darcyval - az egyik legolvasottabb regények egyike, eddig kilenc filmadaptáció készült belőle, és számtalan szerző utal rá előszeretettel saját történetében, gondoljunk csak Bridget Jones-re, aki szintén egy Mr. Darcyt üldöz szerelmével.

Most kalapács alá kerül az a vízfestékkel készült, alig 10 centiméteres festmény, amely a múzsát, azaz Tom Lefroy-t ábrázolja. Tulajdonosai 50 ezer fontnyi, azaz 17,5 millió forintnak megfelelő bevételre számítanak. Az 1798-ban készült alkotáson egy szőke fiatalember látható, aki azonban kevéssé hasonlít Colin Firth angol színészre, aki már többször játszotta el a szívtipró Mr. Darcyt vagy klónját.

Ha látni akarja a képet, kattintson ide. George Engleheart alkotására egy június 12-e és 18-a között megtartandó londoni antik vásáron lehet licitálni.

Szerző: Egeresi Tünde

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×