eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Film a meggyilkolt orosz újságírónőről

A most záruló Berlini Filmfesztiválon mutatták be az Anna Politkovskajáról készült dokumentumfilmet. A csecsen háborút és Vlagyimir Putyin politikáját élesen bíráló, 2006 októberében meggyilkolt orosz újságírónőről Letter to Anna címmel Eric Bergkraut készített filmet. A Berliner Ensemble-ben tartott bemutatón olyan kiváló színészek vettek részt, mint Catherine Deneuve, a hangulat mégis komor volt - jelentette a BBC.

"Hogyan lehet életben maradnom? Ha jól belegondolok, ez egy csoda..." - Anna Politkovskaja ezen szavai köszönnek vissza a róla szóló dokumentumfilmben. A Letter to Anna című film az orosz újságírónővel készült interjúkból és a barátaival, rokonaival, kollégáival folytatott beszélgetésekből építkezik. Az angol változat narrátora Susan Sarandon.

Anna Politkovskaja, akit moszkvai házának liftjében lőttek le 2006 októberében, haláláig küzdött a csecsen háborúban megalázottak jogaiért. Riportjaiban élesen bírálta Vlagyimir Putyin politikáját, a hatóságok kíméletlen bánásmódját. Halálát a nemzetközi sajtó és az újságírókat tömörítő érdekképviseletek a sajtószabadságot ért támadásként értékelték.

A svájci rendező, Eric Bergkraut akkor találkozott Anna Politkovskajával, amikor a Coca: The Dove from Chechnya című filmjét készítette.
"A szabadság hal meg a filmben, Anna nem... ő egy életerős, különleges ember. Két dolgot vett komolyan: önmagát és az igazságot. Kötelességemnek éreztem, hogy a tőlem telhető módon elmeséljem a történetét. Anna nagyon bátor ember volt... abból, hogy egy nő ilyen bátran keresi az igazságot, talán mi is meríthetünk erőt" - mondta Bergkraut orosz kollégájáról.

Az újságírónő fia, Ilya Politkovsky bízik benne, hogy anyja gyilkosai felelni fognak tetteikért. "Sokat jelent nekem, hogy a filmben láthatom nevetni anyámat, mint mindenki mást. Biztosra veszem, hogy eredményes lesz a nyomozás. Reménykedem, hogy az egész történet kitudódik, és megtalálják a gyilkosokat" - fogalmazott Ilya Politkovsky.

Az orosz ellenzéki aktivista és korábbi sakkvilágbajnok, Garry Kasparov is részt vett a film premierjén. Fontosnak tartja, hogy Anna történetét megismerje a közönség. "A filmben megjelennek azok az emberek, akik támogatták és szerették Annát, és azok is, akik gyűlölték őt és valószínűleg a gyilkosság hátterében álltak. Az értékekért, amikben hitt, és amikért kiállt, a legdrágább árat fizette. A nyomozásnak még nincs kézzel fogható eredménye. Az egész csak porhintés, ami elfedi a Putyin-rezsim tetteit" - értékelte a bemutatót és az eddig történteket Kasparov. Bergkraut csak annyit fűzött ehhez hozzá, hogy a kérdés továbbra is megválaszolatlan, ahogy Anna fia fogalmazott, nem tudjuk, kinek az utasítására történt a gyilkosság?

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×