eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Akár hétfőn befejeződhet a hollywoodi sztrájk

Befejeződhet a hollywoodi forgatókönyvírók három hónapja tartó sztrájkja, ugyanis előzetes megállapodás született szombaton az írókat képviselő szakszervezet és a stúdiók között.

A forgatókönyvírókat képviselő Amerikai Írók Céhe (WGA) e-mailben értesítette 10 500 tagját, hogy megszületett az előzetes megállapodás a stúdiók képviselőivel.

Ennek része, hogy megegyeztek azokról a számítási képletekről, amelyeknek az alapján az írók megfelelő részesedéshez jutnak az új médiából származó bevételekből. Az írók hozzáférhetnek majd a szerződésekhez és a pénzügyi adatokhoz, hogy ellenőrizhessék a formulák betartását.

Sikerült azt az elvet írásba foglalni, hogy "amikor nekik fizetnek, nekünk is fizetnek" - számolt be a WGA az áttörésről.

"A megállapodás nem tökéletes és nem is olyan, amilyent az írók a sok kemény munka és lemondás után megérdemelnek, de a sztrájk sikerrel járt" - közölte Patric Verrone és Michael Winship, a WGA nyugati és keleti parti elnöke.

Ha az írók szervezetének elnöksége jóváhagyja a megállapodást, hétfőn már vissza is térhetnek munkájukhoz Hollywood forgatókönyvírói.

A sztrájk már több televíziós műsor gyártását megbénította és veszélybe került a hollywoodi filmipar legfényesebb eseményének, az Oscar-gálának a megrendezése is. Az Amerikai Filmakadémia már vészforgatókönyvet dolgozott ki a február 24-i eseményre.

Szakemberek becslése szerint a sztrájk miatt eddig 650 millió dollárnyi bértől estek el a hollywoodi dolgozók, a filmes és tévés ipar leállása több mint 1 milliárd dollár bevételkiesést okozott a helyi gazdaságnak.

A legutóbbi, 1988-as hollywoodi írósztrájk 22 héten át tartott.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×