eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A Delta kapta a filmszemle fődíját

A Delta, Mundruczó Kornél filmje kapta a 39. Magyar Filmszemle fődíját, az első alkalommal odaítélt Arany Orsót, míg a legjobb rendezőnek járó elismerést Ragályi Elemér vehette át Nincs kegyelem című alkotásáért kedden este Budapesten, a Millenáris Teátrumban.

A Moziverzum díjjal, a legjobbnak ítélt közönségfilm díjával Gigor Attila A nyomozó című alkotását jutalmazták.

A legjobb dokumentumfilmnek járó elismerést Böszörményi Zsuzsa és Kai Salminen Hosszú utazás című alkotása kapta. A legjobb kisjátékfilm Császi Ádám Gyengébb napok című munkája lett. A tudományos-ismeretterjesztő film kategóriában a Szelíd szálakon (A nemezelésről), Pócs Judit és Rittgasser István filmje nyert.

Az idén a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díjával is Mundruczó Kornélt tüntették ki, Delta című filmjéért.

A filmszemle rengeteg izgalmas alkotást vonultatott fel - értékelt Herendi Gábor, a szemletanács elnöke a díjátadó ünnepségen. A filmrendező úgy fogalmazott: nehéz objektíven értékelnie a mustrát, mert azt "saját gyermekének érzi". Kiemelte, hogy bár "picit döcögősen" indult az idei filmszemle, problémamentesen lezajlott. A szemletanács elnöke kitért arra is, hogy több mint 30 ezer fizető látogatója volt az idei szemlének, s számos pótelőadást kellett tartani.

A játékfilmes zsűri elnöke, Klaus Eder, a kritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) elnöke kiemelte, hogy az új magyar filmek külföldi sikere is a filmszemlén kezdődik. Uralkodónak tűnik az a tendencia, hogy a filmek minőségét az eladott jegyek alapján ítélik meg, "ez azonban bolondság" - vélekedett a német szakember.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×