eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

El Kazovszkij megrendítő fríze a Bartók 32 Galériában

Egy kétszer 15 méteres fríz festményt készített El Kazovszkij képzőművész a harmincéves Bartók 32 Galéria születésnapja alkalmából. A képet kedden este mutatják be. A Papírfríz II elnevezésű tárlatot február elsejéig láthatják az érdeklődők.

Napok óta a Bartók 32 Galériában dolgozik El Kazovszkij új frízén, amelyet kedden este mutatnak be az idén harmincéves intézményben - mondta az InfoRádiónak a galéria vezetője.

Horváth Károly hozzátette: 2002-ben már tartottak hasonló, nagy sikerű, Papírfríz című akciót, kísérletet.

A mostani tárlat a galéria vezetője szerint mindannak összefoglalása, amit a festőművész eddig alkotott: új, megrendítően szép képén megjelenik szinte minden olyan motívum, amit El Kazovszkij valaha használt.

A frízt több kép alkotja, amelyeken színházszerű jelenetek láthatók visszatérő szereplőkkel. Állandó szereplő egy állatfigura, amelyet egyesek kutyának neveznek, a festőművészt azonban leginkább sakálra vagy farkasra emlékezteti - mondta a Bartók 32 Galéria vezetője.

Ez valójában El Kazovszkij önarcképe, amely hol szemlélője, hol aktív szereplője az egyes szituációknak - fűzte hozzá Horváth Károly.

Ugyancsak visszatérő motívum a művésznél a színház mint konstrukció, a táncosnő figurája, a hattyú - ezeknek mind-mind komoly, szubjektív kötődése van El Kazovszkij lelkéhez, szellemiségéhez - magyarázta a galériavezető.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 16. 22:01
×
×
×
×