eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Életnagyságú csoki-Jézus borzolja a kedélyeket New Yorkban

A katolikusok tiltakozása ellenére kiállítják Jézus életnagyságú, csokoládéból készült szobrát New Yorkban - igaz, nem abban a galériában, amely eredetileg tervezte az olasz szobrász alkotásának bemutatását.

Az életnagyságú, meztelen csoki-Jézus hatalmas felháborodást váltott ki hét hónapja, amikor először szoba került, hogy kiállítják New Yorkban Cosimo Cavallaro alkotását. A katolikusok nem csupán a szokatlan alapanyag miatt hördültek fel, hanem azért is, mert a szobor leplezetlenül ábrázolja Jézus férfiasságát.

A csoki-Jézust most több más, teljesen felöltöztetett szenttel együtt állítják ki. A Katolikus Liga a Vallási és Szabadságjogokért nevű szervezet most mégsem tervez tiltakozást.

A "Csokoládé szentek...Édes Jézus" című kiállítás október 27-én - Mindenszentek napja előtt - nyílik meg a manhattani Proposition galériában, és november 24-éig tekinthető meg.

Márciusban még a közép-manhattani Robert Smith Lab Gallery tervezte a szobor kiállítását; ott azonban a kirakatban helyezték volna el a csoki-Jézust, vagyis az összes járókelő láthatta volna leplezetlen férfiasságát. A katolikusok tiltakozása - amelynek részeként bojkottal fenyegették meg a galériához tartozó szállodát - végül arra bírta az illetékeseket, hogy visszalépjenek.

A Proposition viszont egy belső teremben állítja ki a szobrot, amelyet megtekinthet, ha ide kattint!

A galéria közleménye szerint Cosimo Cavallaro gyermekkorában rendszeresen ministrált, és bár megkérdőjelezi az egyház tanait, ma is részt vesz az úrvacsorán.

Nem ez volt egyébként az első eset, hogy összetűzésbe került a művészet és az egyház. 1999-ben az akkori New York-i polgármester, Rudolph Giuliani próbálta visszavonni a Brooklyni Művészeti Múzeumnak nyújtott támogatást, mert kiállítottak egy olyan festményt, amely feketeként ábrázolta Szűz Máriát, ruháján elefántürülék-foltokkal. A képet ráadásul pornómagazinokból kivágott képek díszítették.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×