eur:
389.51
usd:
364.56
bux:
68056.62
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sztravinszkij-bemutató a Zeneakadémián

Igor Sztravinszkij Magyarországon még be nem mutatott műve is szerepel a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok szerda esti koncertjének programjában a Zeneakadémián, amellyel az orosz zeneszerző születésének 125. évfordulója előtt tisztelegnek.

A zenekar művészeti vezetője az InfoRádióban elmondta: Igor Sztravinszkij a zenetörténet egyik óriása, hihetetlenül gazdag, sokrétű életművet hagyott hátra. Életének színtere is igen változatos, hiszen Oroszországban született, később Svájcban, majd Franciaországban élt, az Egyesült Államokban halt meg, és Velencében temették el.

Az utána jövőkre kifejtett hatását a maga műfajában Picassóéhoz tudnám hasonlítani; ez a koncert elsősorban életművének vallásos oldalát mutatja be - fejtette ki Szilágyi Mihály.

Az előadás Szőllősy András Sztravinszkij előtt tisztelgő művével kezdődik, utána az orosz szerző egy Bach-feldolgozása hangzik el, ezután következnek az oratorikus művei, amelyek sorát a Threni című, Jeremiás próféta sirámaira írott nagyszabású műve fejezi be.

A Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok művészeti vezetője hozzátette: mint minden téren, Sztravinszkij a vallási műveiben is rendkívül eklektikus; a Threni esetében az életmű egyik kulcsdarabjával állunk szemben, amelyet most mutatnak be először Magyarországon.

A léhaság útja című opera után ez a legnagyobb apparátusra írott és leghosszabb mű, nagyzenekart, hat szólistát és négyszólaú vegyeskart igényel az előadása.

A Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok kibővített zenekara mellett a Schola Hungarica kórus működik közre rendkívül fontos szerepben, és Wilhelm András vezényel, aki zenetudósként a 20. századi zene egyik legnagyobb magyarországi szakértője, az ő rendkívül alapos betanításában hangzanak el a darabok. Erre a feladatra jelenleg nincs alkalmasabb személy - hangsúlyozta Szilágyi Mihály.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×