eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Munkácsy, Mednyánszky és francia festők képei Szentendrén

A legismertebb európai művésztelep, Barbizon tájai elevenednek meg a szentendrei Ferenczy Múzeum november 11-ig látogatható kiállításán. Rousseau, Courbet, Corot munkái mellett egyebek mellett Paál László, Munkácsy Mihály és Mednyánszky László tájképei is megtekinthetők.

A múzeum igazgatója az InfoRádiónak elmondta: Barbizon egy jelentéktelen francia kisváros lenne, ha neve nem került volna be a francia festészetbe. A 19. században több festő is ide vonult ki, és az akadémizmustól elszakadva, kötetlenebb formák között festett tájképeket.

Barbizon kötetlenséget, a természetre való szabad rácsodálkozást jelenti, a merev formáktól való elszakadást, közvetlenebb kapcsolatot a természettel - tette hozzá Kálnoki Gyöngyössy Márton.

Barbizon jelentős hatással bírt a korabeli francia és európai festészetre is, hiszen külföldi festők is érkeztek a művésztelepre, például Paál László - hangsúlyozta az igazgató.

A kiállításon láthatók tematikus jellegű válogatások, ilyen szervező téma például az erdő.

Az egyik teremben találhatók a francia festők, Rousseau, Courbet, Corot képei, két nagy teremben pedig azok a magyarok, például Mednyánszky László és Munkácsy Mihály, akik maguk is alkottak Barbizonban, illetve kötődnek az ottani festőiskolához.

A kiállítást elsősorban a francia festők teszik exkluzívvá, továbbá be kívántuk mutatni Barbizon magyarországi hatását, továbbélését - jelentette ki a múzeumigazgató.

A tárlatra összesen ötvennyolc kép érkezett, ebből tizenhárom Franciaországból.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 17. 09:56
×
×
×
×