eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bemutatkozik a magyar kultúra Kínában

Fischer Iván, Kertész Imre, Kocsis Zoltán és Sebestyén Márta is meghívást kapott Kínába a Magyar Kulturális Évad keretében 2007 szeptemberétől 2008 áprilisáig tartó programsorozatra.

A Kínai Magyar Kulturális Évad keretében első alkalommal mutatkozik be a magyar kultúra ilyen színvonalas programkínálattal a Kínai Népköztársaságban. A 2007 őszén Pekingben és Sanghajban, 2008 tavaszán Hongkongban és a szomszédos Sencsenben tervezett "Szabadság, Szerelem!" című rendezvénysorozatot olyan magyar művészek köré igyekszik csoportosítani az Oktatási és Kulturális Minisztérium, akiket már Kínában is jól ismernek.

Ilyen alakja a magyar irodalomnak Petőfi Sándor, akinek a címben szereplő verse ismert az ázsiai országban, és akinek a kulturális évad keretében Sanghajban állítanak szobrot.

Kínában ugyancsak közismert alakja a magyar zeneművészetnek Kodály Zoltán, akiről Pekingben és Sanghajban is kiállítással emlékeznek meg.

Az évad őszi programsorozatára, amely közel 30 eseményből és több mint 60 előadásból áll össze, 200 fő utazik ki. A programok között a komolyzene, az autentikus népzene és cigányzene, a képzőművészet, a színház és az irodalom is megtalálható.

A kulturális együttműködés keretében a magyar művészek több alkalommal is kínai művészekkel együtt lépnek fel, így a Sanghaji Opera Zenekarának Liszt és Kodály művekből álló estjét Kocsis Zoltán vezényli, Markó Iván és Keveházi Gábor koreográfiáját kínai zenekar és kórus kíséri, Marton Éva pedig a Sanghaji Zeneakadémián tart mesterkurzust.

A Kínai Írószövetség szervezésében a tervek szerint Kertész Imre, Spíró György, Tóth Krisztina, Egressy Zoltán és Krasznahorkai László vesz részt irodalmi szalonok programjaiban.

Kiemelt helyet kap a programban a novemberben a megrendezendő Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztivál, amelynek idén Magyarország a díszvendége.

A Magyar Kulturális Hét keretében Sebestyén Márta, Vukán György és Szakcsi Lakatos Béla, valamint a Honvéd Férfikar adnak koncertet, továbbá a Krétakör Színház mutatkozik be Sirály című előadásával. A tervek szerint az idei Magyar Kulturális Évadot 2008-ban Kínai Évad követi Magyarországon.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×