eur:
389.52
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A fordító még nem is látta az új Harry Potter-könyvet

Még nem is látta, csak kedden veszi kézbe a Harry Potter-sorozat befejező kötetét a fordító, Tóth Tamás Boldizsár. Azt mondja, ráér az olvasással, hiszen keddtől kezdve hónapokig minden napját ez tölti majd ki. A fordító közölte: ha megtehetné, ma már máshogy nevezne néhány helyszínt és szereplőt.

Már úton van Tóth Tamás Boldizsárhoz az a kötet, amelynek alapján megszületik majd a Harry Potter-regénysorozat utolsó kötetének fordítása.

A fordító az InfoRádiónak elmondta: ő maga nem fanatikus Potter-rajongó, számára ez munka, az olvasást pedig nem kell elsietnie, hiszen a következő hónapokat az ifjú varázslótanoncok társaságában tölti majd.

Tóth Tamás Boldizsár szerint egy átlagos regényhez képest a Harry Potter-könyvekben sokkal többször van szükség arra, hogy egyes kifejezéseket "magyarítson", hiszen gyakran az angolban is értelmetlen, inkább csak hangulatfestésre használt szavak magyar megfelelőit kell megtalálni.

A fordítás ezeknél a köteteknél a szokásosnál nagyobb alkotói szabadságot ad, és több kreativitást is követel, emellett gyakrabban kell önálló döntéseket hozni arról, hogy a fordító mit hagyjon meg eredetiben és mit ültessen át magyarra; ez érvényes a nevekre, helyszínekre is - közölte.

A fordító elmondta: akad néhány olyan név és szó, amelyek fordítást, magyarítást igényeltek volna, ő mégis meghagyta eredetiben, mert csak később jött rá a bennük rejlő szójáték megoldására.

Tóth Tamás Boldizsár elárulta: a most a mozikba került ötödik részben is volt egy olyan helyszín, a Grimold Place, amelynek nevét csak később sikerült megfejtenie.

"Ha kiejtettem volna magamban ezt a szót, akkor rájöttem volna, hogy - bár máshogy van írva, mint ahogy azt angolul kell - azt jelenti: mogorva, régi hely vagy tér" - mondta a fordító.

A munkamódszeréről Tóth Tamás Boldizsár elárulta: valószínűleg nem is olvassa végig a befejező kötetet, mielőtt nekifog a fordításnak, hiszen, mire a feléig jut, már annyira várja, hogy dolgozhasson, hogy bele is kezd majd.

A Harry Potter legújabb kalandjairól szóló regény várhatóan ajövő év elején jelenik meg magyarul.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×