eur:
390.27
usd:
365.31
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Elhunyt Darvas Iván

Nyolcvankét éves korában elhunyt Darvas Iván kétszeres Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze.

Darvas Iván, az elmúlt több mint ötven év egyik legnépszerűbb magyar színésze Darvas Szilárd néven született a mai Szlovákia területén található Belyén, orosz származású anya és magyar apa másodszülött fiaként.


A Wikipedia szócikke szerint Darvas Iván gyerekkorát Prágában töltötte, ahol apja újságíróként dolgozott. Anyja orosz származásának köszönhetően oroszul, és mivel német iskolába járt, németül is megtanult gyermekkorában.


A Színiakadémiát nem fejezte be, részben a háború miatt, részben mert már 21 évesen szerepet kapott a Művész Színházban Várkonyi Zoltánnál. Ekkor veszi fel az Iván nevet, hogy Darvas Szilárd humoristától megkülönböztesse magát.

1956-ban forradalmi bizottságot szervezett, hogy bátyját kihozza a börtönből, amiért 22 hónap börtönre ítélték a forradalom leverése után. A börtönévek után nem játszhatott, segédmunkásként dolgozott. 1965-ben kerülhetett vissza a színpadra, a Vígszínházba szerződött Várkonyi Zoltánhoz.


Darvas Iván 1972-ben vette feleségül Morocza Irént, két gyermek édesapja.


1990-ben politikai szerepet vállalt, a Szabad Demokraták Szövetségének országgyűlési képviselője lett.


Pályafutása során csaknem minden nagy szerepet eljátszhatott, és néhány éve rendezőként is sikerrel mutatkozott be. Grafikáiból rendszeresen rendeztek kiállításokat.

Darvas Iván csaknem minden, színművésznek adható díjat átvehetett. 1955-ben és 1967-ben Jászai Mari-díjat, 1978-ban és 1998-ban Kossuth-díjat kapott. 1969-ben érdemes művész, 1975-ben kiváló művész lett. 2001-ben vette át a Pro Urbe Budapest-díjat, 2002. október 23-án Nagy Imre Érdemérmet kapott, 2003-ban Prima Primissima-díjjal tüntették ki.

Darvas Iván temetését szűk családi körben tartják.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×