eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Velencei fókuszban a budapesti kultúrházak

Az 52. Nemzetközi Velencei Képzőművészeti Biennálén szereplő Andreas Fogarasi "Kultúra és Szabadidő" című projektjét mutatták be a MOM Művelődési Ház kupolatermében. A biennálé magyar pavilonjának nemzeti biztosa szerint ez a tárlat is bizonyítja, milyen sokrétű és fontos szerepet játszanak a fővárosi művelődési házak.

Petrányi Zsolt emlékeztetett arra, hogy a magyar pavilon kitüntetett helyet foglal el a velencei biennálé nemzeti pavilonjainak sorában, mert ez a harmadikként emelt épület azon a területen. A pavilont az 1900-as évek elején építették.

A Velencében június 7. és november 20. között látható kiállításon hat videó mutatja be a kiválasztott budapesti kultúrházakat, "nagyon költői megjelenítési formában".

A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy bár kevéssé ismert, nagyon jelentős szerepet játszanak ezek a kultúrházak, nemcsak kisebb közösségek eseményeinek, hanem sokféle más rendezvénynek is helyet adnak.

Európa nagyon sok országában nem is létezik hasonló konstrukció, ez a közösségteremtő- és kultúra-összefogó helyszín - jegyezte meg Petrányi Zsolt.

A kulturális szakember kiemelte: Andreas Fogarasi személyében egy Bécsben élő, magyar gyökerekkel élő művész hívja fel arra a magyar közvélemény figyelmét, hogy ezek a helyszínek nagyon is élnek.

A kulturálódás alternatív megjelenési formáira nagyon nagy a városlakók igénye, ami azért lényeges, mert ez nagy lépés a magas művészetek felé - húzta alá Petrányi Zsolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×