eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Elkérte a cigányzenész hegedűjét a New York-i filharmonikusok vezetője

Tizennégy év után, pénteken és szombaton este ismét Budapesten adnak koncertet a New York-i filharmonikusok. A New York-i Filharmonikus Zenekart péntek és szombat este Lorin Maazel vezényli a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A világhírű karmester, zeneszerző és hegedűművész 2002 óta a New York-i Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója.

Európai turnéjuk két budapesti koncertjén más-más programmal lépnek a magyar közönség elé, ami ritkaságszámba megy a hasonlóan elismert filharmonikus zenekarok között is.

A péntek esti koncert darabjai közül kiemelkedik Bartók Béla Concertója, amelynek kapcsán Lorin Maazel elmondta: nagy megtiszteltetés számára Bartók darabját Magyarországon, a róla elnevezett hangversenyteremben dirigálni.

A karmester nem először vezényli a magyar zeneszerző egyik darabját Budapesten.

Évekkel ezelőtt a Magyar Állami Operaház Zenekara élén a Csodálatos mandarint dirigálta, de már a '70-es években is járt Magyarországon, akkor még a Clevelandi Szimfonikus Zenekar vezetőjeként.

"Zenéje heves, színes ritmikus"

"Fiatalkoromban Bartók az ifjú zenészek hőse volt, mert egyesítette mindazt, ami akkoriban érdekelt minket" - mondta az InfoRádiónak Lorin Maazel arra a kérdésre, hogy milyen a személyes viszonya Bartók Béla munkásságához.

Majd így folytatta: "a zenéje heves, színes, ritmikus volt, néhol atonális hangokkal kisérve. Szenvedélyt és életet vitt a muzsikájába, emellett sok mindent átemelt a magyar népzenei hagyományból, és tette mindezt egy rendkívül kifinomult mester tehetségével".

Miközben Bartók Béláról és magyarországi tapasztalatairól emlékezett meg, Lorin Maazel egy anekdotát is megosztott a koncerteket beharangozó tájékoztató résztvevőivel.

Maazel a Gundelben is hegedűt fogott a kezébe

"Hegedűművészként az egyik hobbim az volt, hogy cigányzenészek stílusában, magyar zenét játszottam. Pár évvel ezelőtt, mikor Magyarországon jártam, a Gundelben vacsoráztam, ahol egy nagyszerű roma hegedűs játszott. Mikor megtudta, hogy én is hasonló stílusban szoktam játszani, felkért, hogy tegyem meg. Mivel több bort ittam a kelleténél, voltam olyan bolond, hogy beleegyeztem. Fél órával később még mindig játszottam és nagyon élveztem. A végén azt mondtam neki, hogy bár nem vagyok olyan jó, hogy elvegyem az állását, de talán voltak pillanatok, amikor a játékommal kicsit megszorongattam."

Lorin Maazel vezényletével a New York-i Filharmonikusok péntek és szombat este fél 8-tól lépnek fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×